Overzicht vaste activiteiten

Ons Raadhuis organiseert veel activiteiten. Een groot deel hiervan is een onderdeel van het vaste programma, maar vaak zijn er tussendoor ook extra activiteiten, zoals lezingen, workshops en cursussen. Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die met een vaste regelmaat plaatsvinden. Het juiste tijdstip van een activiteit vindt u altijd in de agenda. De kosten per keer per activiteit variëren van gratis tot en met twee strippen. Hoeveel een activiteit kost staat er bij vermeld, 1 strip is € 3,00.

BEWEGEN MAAR
Deze activiteit wordt gegeven door Willem Ouwehand:

Ik ben in mijn werkzame leven fysiotherapeut geweest. Mijn belangstelling lag o.a. in het behandelen/begeleiden van sporters en ouderen. Sinds 1988 woon ik in Velp en heb mijn praktijk beÎindigd in 2009, mede onder invloed van rugproblemen/-operatie. Mijn belangstelling voor de ouder-wordende/zijnde-mens is altijd gebleven en ik zet mij dan ook graag in om de bezoekers van Ons Raadhuis te activeren en/of actief te houden.
Sinds 22 maart 2016 geef ik zgn. beweeglessen, gedurende een uur, op de dinsdagmorgen en sinds november 2017 ook op de vrijdagmiddag. Iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen en daar wordt ook duidelijk rekening mee gehouden. Het accent ligt op oefeningen voor behendigheid, beweeglijkheid en m.n. behoud/verbetering van de sta- en loopbalans. Er wordt geoefend in zit, stand, lopende en soms ook liggend. Er is een prettige en saamhorige sfeer tijdens de les en er wordt regelmatig gelachen. Deze activiteit kost 1 strip

BOETSEREN
Deze activiteit wordt gegeven door Simone Drenth

De bedoeling van deze cursus is vooral het plezier in het boetseren en het gezellig samen zijn met andere deelnemers. Maar natuurlijk ook om technieken te leren zodat u een beeld voor in de kamer of tuin kunt maken, een schaal, een portret of figuur, een vaas of een abstract beeld. De werkstukken kunnen worden gebakken (nadat ze goed gedroogd zijn) en eventueel worden afgewerkt met acrylverf. Het maakt niet uit of u nog nooit hebt geboetseerd, of dat u het al vaker heeft gedaan. Iedereen is welkom!. Zij werkt ook als beeldend therapeut in ziekenhuis Rijnstate. Thuis heeft ze een eigen atelier, waar ze schilder-, teken- en boetseerles geeft. Deze activiteit kost 2 strippen = € 6,00.

CREATIEF KLEUREN
Deze activiteit wordt gegeven door Angélique Krijnen

Beeldend vormgever Angélique Krijnen geeft op maandagmiddag creatief kleuren. Bij deze cursus werkt iedereen op zijn eigen niveau in zijn eigen tempo aan een kleurwerk dat bij hem of haar past. Vaak werkt u aan een eigen kleurplaat, maar er komen ook opdrachten voorbij. U bent er vrij in om hier wel of niet aan mee te doen. Bij deze opdrachten werken we aan nieuwe technieken en inzichten. Deze kunnen u helpen met nog meer plezier kleurwerk te maken. Het motto is: alles kan, maar niets moet!

GESPREKSGROEP
Deze activiteit wordt gegeven door Alphons Ensink

Momenteel is er een gespreksgroep onder leiding van Alphons Ensink. Hij is maatschappelijk werker bij praktijk ouderengeneeskunde Bertholet te Velp. Hij heeft jarenlange ervaring met begeleiding, supervisie en training in de ouderenzorg. De gespreksgroep is eens per 14 dagen, op maandag om 13.30 uur. Op de eerste bijeenkomst staat het kennismaken centraal en worden de spelregels afgesproken. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

GOED GESPREK
Deze activiteit wordt gegeven door Kees Hugenholtz

Kees Hugenholtz is gepensioneerd psychotherapeut. Hij heeft psychosynthese, zingevingspsychologie en regressie- en reïncarnatietherapie gestudeerd. Hij heeft ruim twintig jaar een praktijk aan huis gehad. Hij schreef het boekje ‘Wat doe ik hier? Zoeken naar betekenis’. In 2013 verscheen zijn tweede boek ‘Zielsgesprekken’. In Ons Raadhuis is hij beschikbaar voor een goed gesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een van de begeleidsters. Deze activiteit is gratis.

HANDWERKEN

Deze activiteit staat onder de bezielende begeleiding van Anneke Dijkmans en Nettie Marssen. Zij werken altijd aan een paar dingen tegelijk en weten daarmee anderen te inspireren. Er wordt gewerkt aan vilten figuren voor themaís zoals feestdagen, seizoenen of een markt, patchwork, borduurwerk, brei- en haakwerk (slofjes, sjaaltjes, boekenleggers), maar ook sieraden en kartonnen doosjes die met stof worden bekleed. Je kunt werken aan je eigen handwerk, maar je ook op weg laten helpen door Anneke of Nettie. Deze activiteit is gratis

Ki-TRAINING
Deze training wordt gegeven door Christiane Bahr,

Christiane is werkzaam bij Sonrisas.
Wat is Ki-training? Mensen raken door allerlei redenen uit balans. Tijdens een workshop Ki ervaar je direct hoe je de balans, fysiek Èn mentaal, op een eenvoudige manier kunt herstellen. Christiane focust op de praktische toepassing in het dagelijks leven van de cursisten en geeft individuele tips. Kleine tests om bijvoorbeeld het verschil te kunnen voelen, dat je lichaam stabieler is als je op een andere manier staat, loopt en opstaat. Dat geeft meer zekerheid zodat je weer vertrouwen krijgt in je eigen lijf. Iedereen kan meedoen. Het is een ontspannen en speelse cursus, vol plezier voor mentale en fysieke stabiliteit. De kosten voor deze activiteit bedragen twee strippen (6 euro)

MEDITATIE
Deze activiteit wordt gegeven door Jolanda Stellingwerff

De meditatie-groep is een gezamenlijke ontwikkeling. Het gaat om de houding/staat van het midden. Het luisteren naar geluiden of stilte, het zien van onze emoties en ervaringen, onze verhalen die ons maken tot wie we zijn. Zien dat we in een wonderlijke wereld leven, door hulpmiddelen, oefeningen, muziek en klankmeditaties. Inzichten krijgen door middel van  filosofie, religie en levenswijzen, visies uit allerlei richtingen, het luisteren naar elkaar en verdiepen in onszelf. In alles wat zich aandient steeds meer de meditatie vinden in het leven. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

POEZIE
Deze activiteit wordt gegeven door Jaap Ferwerda

Onlangs is er gestart met een gedichtenleesclub. Wij zijn net begonnen als een clubje van een man/vrouw of tien en bespreken gedichten die niet op het eerste gezicht duidelijk zijn. Om een idee te geven: tijdens de eerste zitting behandelden we Achterberg, op de tweede Leo Vroman. Ik vermoed dat we ook dichters als Lucebert, Kouwenaar, Ingmar Heytze of Tonnus Oosterhoff zullen bespreken. Maar we zijn in een pril stadium, er kan nog van alles gebeuren. In principe komen we eens in de twee weken op donderdagmiddag bij elkaar. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

REALISTISCH KLEUREN
Deze activiteit wordt begeleid dor Angélique Krijnen

Op woensdagochtend is er gelegenheid om deel te nemen aan de cursus realistisch kleuren. Bij deze cursus wordt gewerkt met realistische kleuren door middel van gevorderde technieken met kleurpotlood. Aan de orde komen effecten als: hoe creÎer ik bol en hol, schaduw en licht in mijn werkstuk? Hoe breng ik mijn kleur aan op het papier en met welk type kleurpotlood? Hoe kan ik mijn kleurwerk afwerken met o.a. blendtechnieken. Deze cursus daagt u uit om het maximale uit uw kleurpotloden te halen. Afwisselend werken we aan oefeningen, opdrachten en aan vrij keuze werk. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

RECREATIEF ZINGEN
Tina Bordeaux speelt prachtig gitaar en houdt van zingen. Zij zorgt voor liedjes die we met elkaar zingen. Lekker recreatief zingen, want zingen is gezond. Elke dinsdag om 13.30 uur. Deze activiteit is gratis.

SAMEN LUNCHEN
Elke dag wordt er in Ons Raadhuis gezamenlijk geluncht. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00, tenzij er iets bijzonders wordt opgediend, de prijs wordt dan altijd vooraf gemeld.

SCHAKEN
Schaken is leuk Èn scherpt de geest. Het spel is anders dan andere spellen, het is al eeuwen oud en wordt over de hele wereld met dezelfde spelregels gespeeld. Die spelregels zijn op zich niet zo moeilijk. Waarschijnlijk kunnen meer dan een miljoen Nederlanders schaken.
Schaken is niet alleen leuk maar ook goed. Het helpt kinderen zich te concentreren, vooruit te denken en beslissingen te nemen. Voor ouderen is het een goede manier om de geest scherp te houden. Iedereen wil een partij winnen, maar ook verliezen hoort er bij, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Probeer het ook eens buiten de eigen huiselijke kring op dinsdagmiddag onder begeleiding van Jan van Galen en Eric de Winter.

SCHRIJFCAFE
Deze activiteit wordt gegeven door Dia Berends


Wilde je allang eens een jeugdherinnering aan het papier toevertrouwen of een sprookje voor je kleinkind schrijven? Of misschien wel een ingezonden brief naar de krant. Dia Berends is een hobbyschrijver en kan je daarbij helpen in de informele sfeer van het schrijfcafÈ. Nadat we met een taalspelletje de hersens geactiveerd hebben, voeren we wat korte schrijfopdrachten uit, oefeningen voor wat deelnemers willen bereiken op schrijfgebied. Ook bespreken we hetgeen een ieder van huis meebrengt al dan niet van eigen hand. Kortom we delen met elkaar onze creativiteit met pen en toetsenbord. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

TAI CHI
Deze activiteit wordt gegeven door Jolanda Stellingwerff

Tijdens deze lessen worden langzame bewegingsoefeningen uitgevoerd. Dit gebeurt op en naast de stoel. Centraal staat het zorgvuldig activeren van het lichaam. Tijdens de lessen staat er inspirerende sfeervolle muziek op. Tai Chi wordt op donderdagochtend gegeven door Jolanda Stellingwerff. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.

VOORLEZEN
Elke vrijdagmiddag van 13.30 – 14.15 uur leest een team van vier vrijwilligers georganiseerd door Boekhandel Jansen & de Feijter per toerbeurt voor uit een boek. De boeken worden door de deelnemers en de vrijwilligers gekozen uit een door hen Èn Walter Jansen gemaakte voorselectie.
Het boek wordt volledig voorgelezen, elke week weer een dertigtal bladzijden. We zijn erg blij met deze mooie activiteit waarbij er in alle rust onder het genot van koffie of thee met een koekje naar een literair boek geluisterd kan worden. Deelnemers kunnen ook een keertje overslaan, want bij de eerstvolgende keer worden ze door de voorlezers bijgepraat. Deze activiteit is gratis.

VRIJDAGMIDDAGBORREL
Op vrijdag vanaf 15.00 uur is er altijd een gezellige bijeenkomst. Soms met muziek.

WANDELGROEP
Deze activiteit wordt gegeven door Jacqueline van Baars
Elke dinsdag van 14.45 tot 15.30 uur wordt er gewandeld. Vanuit Ons Raadhuis vertrekt een groep voor een wandeling van ongeveer drie kilometer. Dit gebeurt onder begeleiding van Jacqueline van Baars van Stichting Welleven. Als u interesse heeft, kunt u eens komen en meewandelen. Als dat lukt met of zonder hulpmiddel bent u van harte welkom. De kosten voor deze activiteit betaalt u aan Jacqueline van Baars

YOGA
Deze lessen worden gegeven door Irene Bosnak-Kramer.

Tijdens de yogalessen zitten we, bijna altijd, op de stoel omdat dat voor iedere deelnemer haalbaar is. In de les wil ik aandacht besteden aan de juiste houding, adem, (ademruimte en adembeweging), lichaamskennis en lichaamsbewustzijn, en leren observeren. De bewegingen zijn licht en je verkent daarbij je grenzen. Kracht en ontspanning in evenwicht. De kleding zit niet strak, zodat adem en beweging niet worden belemmerd. Om je voeten goed te voelen, kan het prettig zijn antislip-sokken of pantoffels te dragen, maar schoenen aan kan ook. Het is de bedoeling na een les wat meer rust te voelen, maar yoga is geen wondermiddel; het is oefenen en in praktijk brengen. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,00.