Activiteiten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten die met een vaste regelmaat plaats vinden in Ons Raadhuis.

De activiteiten die minder regelmatig plaats vinden maar daarom niet minder interessant zijn, zoals lezingen, workshops, cursussen, enz., worden hier niet vermeld. Daarvoor kunt u beter eens kijken in de agenda of in de aankondigingen in deze lijst.

Soms is de pagina niet volledig. Er komen regelmatig activiteiten bij. In dat geval wordt de pagina wel zo snel mogelijk bijgewerkt.
Het juiste tijdstip van de activiteit vindt u altijd in de agenda.
Hebt u interesse meldt u dan aan via de contactpagina of of loop gewoon eens binnen.
Ook als u een idee hebt voor een mogelijke nieuwe activiteit.
De activiteiten staan in alfabetische volgorde.
Kosten per keer per activiteit 2,50 euro zie ook Abonnementen en tarieven

Atelier

Elke maandag is er van 13.30 – 15.00 uur Atelier in de Mariazaal. Dat betekent dat er ruimte is voor verschillende kunstzinnige dan wel ambachtelijke activiteiten waar we iedereen die dat kan leiden of geven van harte voor willen uitnodigen. Denk aan sieraden maken, strofiguren maken, quilten, vogelvoederbakjes maken ….
Momenteel bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan Schilderen, Creatief kleuren, Patchwork en borduren.

***

Bewegen

Een uurtje bewegen samen met de enthousiaste fysiotherapeut ,Willem Ouwehand, met veel ervaring. Oefeningen met ruime aandacht voor beweeglijkheid, balans en behendigheid.
Een ieder doet mee op zijn eigen niveau. Zitten, staan, lopen, praten en lachen wisselen elkaar af.

02bewegen11 (1)

 

************

 

Boetseren

Thea Verhoef geeft leiding aan deze activiteit.
Al het materiaal is aanwezig in Ons Raadhuis: klei, draaitafeltje en bewerkingshulpmiddelen voor het boetseren. En u kunt tijdens het boetseren lekker genieten van een kopje koffie of thee met iets er bij.

***

terug

Breien, Quilten en Borduren

‘Snel handschoenen zonder vingers breien.

Op maandag is er van 13.30 tot 15.00 uur Atelier in het Raadhuis. Je kunt er Creatief Kleuren onder begeleiding van Angelique Krijnen. Maar je kunt ook quilten (patchwork) en dan word je geholpen door Anneke Schouwink. Maar Anneke wil ook graag helpen met sokken breien. En ze heeft een hele snelle methode ontwikkeld voor het breien van wanten zonder vingers. Nettie Marsen is er ook, die borduurt. En zij kan je helpen om een borduurwerk te kiezen, op te zetten en uit te voeren.

Kom eens langs om te kijken of het wat voor je is. Je kunt in elke geval een kopje koffie of thee drinken.’

***

Collages maken

Momenteel, februari, is deze activiteit gestopt.

Op 1 november start een 6-weekse workshop collages maken door Angélique Krijnen. Na de zes bijeenkomsten heb je kennis gemaakt met drie collagetechnieken en heb je drie mooie collages.j

Ange Angélique is van oorsprong decorateur en etaleur. Inmiddels is ze ervaringsdeskundige op het gebied van 2D en 3D in de breedste zin van het woord.

Collage-2De eerste twee weken gaan we scheuren in tijdschriften en zoeken we kleuren en structuren om daarmee een voorstelling te maken.
De opvolgende twee weken gaan we plaatjes knippen uit tijdschriften en daarmee een nieuwe voorstelling maken.
De laatste twee weken gaan we zelf vormen knippen uit gekleurd papier en maken hiermee een mooie compositie.

Bij de eerste workshop geeft Angélique achtergrondinformatie over collages en regelt ze een handout. Ook bij het later instappen is de handout beschikbaar.  Ons Raadhuis regelt alles: ondergrond, tijdschriften, gekleurd papier, behangerslijm, kwasten en scharen. Kosten per workshop 2 strippen (5 euro). Je kunt ook losse lessen volgen of later instappen. Als knippen lastig gaat is dat geen probleem. Alle collages kunnen scheurend gemaakt worden.

Collage-3

***

terug

Creatief Kleuren

Op maandagmiddag 14 november is Ons Raadhuis Velp met Creatief kleuren gestart. Angelique Krijnen begeleidt dit kleuren. Haar doel is om te leren al kleurend te mengen. Het Raadhuis zorgt voor kleurpotloden maar u kunt ze ook zelf meenemen. Zorg er wel voor dat het een lijn is van hoge pigment-kleurpotloden. Merken als Caran D’Ache, Bruynzeel en Stabilo hebben dat.

Hetzelfde geldt voor de kleurplaten: ze zijn aanwezig in Ons Raadhuis maar u kunt ook een eigen boek meenemen.

Het kleuren is elke maandag van 13.30 – 15.00 uur. Ons Raadhuis zorgt voor koffie of thee en iets lekkers erbij.

05nankleurt

***

Gespreksgroep

Op maandag 6 maart start er weer een gespreksgroep onder leiding van Alphons Ensink. Het thema van deze gespreksgroep is praten over levenservaringen en of verlieservaring. Alphons is maatschappelijk werker bij praktijk ouderengeneeskunde Bertholet te Velp. Hij heeft jarenlange ervaring met begeleiding, supervisie en training in de ouderenzorg.
De gespreksgroep is eens per 14 dagen, op maandag van 14.00 – 15.00 uur. De eerste keer is op maandag 6 maart. Op deze eerste bijeenkomst staat het kennismaken centraal. En worden de spelregels afgesproken. Er is ruimte voor 10 deelnemers. Deze ronde zal acht gesprekken hebben.

Als u belangstelling heeft om deel te nemen aan deze gespreksgroep kunt u zich opgeven bij Ons Raadhuis. Via de vaste telefoon 026-8449140 of via een mailtje naar info@onsraadhuis.com.’

***

terug

Gespreksgroep voor mantelzorgers

Op 28 oktober 2016 is deze groep onder leiding van Edith Magnin gestart.
Edith Magnin is casemanager bij Innoforte. Ze heeft jarenlange ervaring bij het begeleiden van ouderen en hun mantelzorgers. Ze heeft ook al veel gespreksgroepen voor mantelzorgers begeleid. Vandaar dat wij haar gevraagd hebben of ze er ook een in Ons Raadhuis wil opzetten en begeleiden. In de eerste bijeenkomst zullen de gespreksthema’s en de spelregels worden vastgesteld.

Deze gespreksgroep is eens in de twee weken op vrijdag van 11.15 tot 12.15 uur.
Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers.
Er zijn 8 gesprekken gepland.
Aanmelden zoals hierboven is aangegeven.

***

iPad-lessen 

Vanaf 13 maart is deze activiteit gestopt.

Sinds korte tijd bestaat de mogelijkheid om iPad-lessen te volgen. Deze lessen zijn vrij informeel. Simone Vink beantwoordt op maandagochtend tussen 10 en 11 uur de meest prangende vragen van twee mensen. Ervaring leert dat er drie tot vier bijeenkomsten nodig zijn om alle vragen te beantwoorden. Per keer wordt bekeken wanneer de volgende afspraak is. Als er geen vragen of problemen meer zijn is er ruimte voor een volgend duo. Mensen die belangstelling hebben kunnen hun naam op de lijst zetten en krijgen een seintje wanneer ze aan de beurt zijn. U kunt zich aanmelden door op contact te klikken.

iPadles

iPadles

***

terug

Ki-training

Op maandag 12 september is deze nieuwe activiteit gestart. De training wordt geleid door Christiane Bahr.

Wat is Ki-training?
Mensen raken door allerlei redenen uit balans. Tijdens een workshop Ki ervaar je direct hoe je de balans, fysiek én mentaal, op een eenvoudige manier kunt herstellen. Christiane Bahr van Sonrisas focust op de praktische toepassing in het dagelijks leven van de cursisten en geeft individuele tips.
Kleine tests om bijvoorbeeld het verschil te kunnen voelen, dat je lichaam stabieler is als je op een andere manier staat, loopt en opstaat. Dat geeft meer zekerheid zodat je weer vertrouwen krijgt in je eigen lijf.
Iedereen kan meedoen. Het is een ontspannen en speelse cursus, vol plezier voor mentale en fysieke stabiliteit.

Klik op de volgende link http://www.sonrisas.nl/www/kitraining.html  voor meer informatie.

***

Lezingen

Hieronder een voorbeeld van een lezingenserie.

Een dergelijke serie zal ongetwijfeld weer eens komen. Let op de nieuwspagina.

In december 2016 start weer een nieuwe serie lezingen door Clim Wijnands.

ModerneBeeldhouwkunst

Op 12 december a.s. om 11.15 uur geeft Clim Wijnands een lezing over dit onderwerp naar aanleiding van een tentoonstelling met de naam Van Rodin tot Bourgeois: sculptuur in de twintigste eeuw in het Haagse Gemeentemuseum.

Voor uitvoerige informatie klik op   ModerneBeeldhouwkunst.

Meesters van de Negentiende Eeuw: de nieuwe collegeserie van vier bijeenkomsten door Clim Wijnands in januari 2017.

Tijdens de negentiende eeuw veranderde de Europese samenleving in een duizelingwekkend tempo. Het was de tijd van revolutie, industrialisatie, kolonisatie, urbanisatie en constante politieke spanningen. Sinds jaar en dag was de koele, verheven stijl van het neoclassicisme de dominante stroming op de chique Europese kunstacademies, maar in deze turbulente tijden stonden keer op keer kunstenaars op die zowel tegen de artistieke als de politieke normen van de elite in opstand kwamen. In deze collegereeks gaan we kijken naar vier schilders die elk op een eigen manier oude normen en tradities uitdaagden en de kunstwereld op haar grondvesten deden schudden.

Voor uitvoerige informatie klik op   Meesters van de Negentiende Eeuw

***

terug

Hieronder informatie over de serie lezingen die Clim gaf in najaar 2015.

Barok-lezingen in Ons Raadhuis door Clim Wijnands

Na een succesvolle serie van vier hoorcolleges over de meesters van de Italiaanse Renaissance komt Clim Wijnands weer terug in Ons Raadhuis met een serie over de Barok.

De data en bijeenkomsten zijn als volgt:

maandag 17 oktober El Greco; een multicultureel genie.

maandag 24 oktober Caravaggio; tussen licht en duisternis

maandag 31 oktober Gentileschi; vrouw in een mannenwereld

maandag   7 november Bernini; een kunst van macht en glorie

De lezingen zijn van 11.15 – 12.15 uur in de Elisabethzaal van Ons Raadhuis. Clim laat veel beeldmateriaal zien. Meld je aan voor deze lezing bij Ons Raadhuis ma, di of vr op 026-8449140 of info@onsraadhuis.com.

Voor uitvoerige informatie klik op :  baroklezing

Caravaggio

 ***

terug

***

Meditatie

Klik voor meer informatie op Meditatie door Jolanda Stellingwerff

***

Muziek

Tina Bordeau speelt prachtig gitaar en houdt van zingen. Zij zorgt voor een paar nummers en liedjes die we met elkaar zingen.
Lekker recreatief zingen want zingen is gezond.

Ook zijn er regelmatig muziekuurtjes waar geluisterd kan worden naar mooie muziek, soms live, soms via CD.
Let op de nieuws- en agendapagina.

Hier een voorbeeld.

Theo Luckel komt regelmatig. Let op de nieuwspagina.
Vrijdag 30 september

‘Theo Luckel, fervent liefhebber van klassieke muziek, presenteerde op 30  september j.l. het volgende programma.
Le Carnaval des Animaux van Saint – Saëns stond op het menu. Daarmee liep hij vooruit op dierendag. Verder liet hij op verzoek wat marsen horen. Hij sloot af met het 5e pianoconcert van Beethoven.
Theo vertelde het een en ander over de componisten en de muziek. Maar in dit kleine uurtje kon er vooral samen geluisterd worden naar prachtige muziek.

Hieronder een volledig programmaoverzicht van 30 september.

Camille Saint – Saëns (1835 – 1921)

4 slotdelen van de 30 uit Le Carnaval des animaux (7.20 min.)

Verzamel CD van Jonge mensen in concert.

———–

Classical Top 25.

Johann Strauss, Radetzky Mars (2.54 min.)

Georges Bizet, Habanera (2.07 min.)

Johann Strauss, Tritch Tratch Polka (2.38 min.)

Johannes Brahms, Hongaarse Danse No.5 (2.53 min.)

Nuevo Flamengo, Tangos De La Plaza (3.19 min.)

————

Ludwig van Beethoven, 1770-1827

5e Piano concert (36.02 min.)
Allegro – Adagio un poco mosso – Allegro.
Uitgevoerd door Vladimir Ashkenazy met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Zubin Metha.­

_____

20170630 155929
« 1 van 12 »

***

terug

Schaken

Hier moet je je van te voren voor opgeven. Bij oneven aantal aanmeldingen kunnen wij via de Velper Schaakvereniging een tegenstander regelen.
Graag melden op info@onsraadhuis.com of bellen naar 026-8449140

***

Schilderen

Katja de Soeten is een Arnhemse schilderes en ze geeft wekelijks les in Ons Raadhuis.
Al het materiaal is aanwezig in Ons Raadhuis: papier, palet, verf, kwasten, waterpotten en ezels (tafel- en staande ezels) voor de schilders. een doek moet u zelf meenemen. Tijdens het verven kunt u lekker genieten van een kopje koffie of thee met iets er bij.

voor 't eerst schilderen1

 

Kijk ook eens op de eigen website van de kunstenares.

***

Stem en Bewegingsexpressie

Klik voor alle informatie op Ons Raadhuis persbericht stemenbeweging

***

Tai Chi

Deze Tai Chi lessen zijn op en naast de stoel. Er worden langzame bewegingsoefeningen uitgevoerd en het zorgvuldig activeren van het lichaam staat centraal.
Tijdens de lessen staat er inspirerende sfeervolle muziek op. De lessen worden gegeven door Jolanda Stellingwerff.

***

terug

Voeding en Bewegen

Een nieuwe cursus vanaf 9 februari 2017  elke donderdag.
Klik voor meer informatie op  Cursus voeding en bewegen

Voorlezen

‘Het Vogelhuis’ van Eva Meijer wordt momenteel, februari, voorgelezen in Ons Raadhuis door team Jansen & De Feijter.

Met een dampend bakje koffie of thee met iets lekkers erbij samen luisteren naar Nederlands literair werk terwijl buiten de herfststormen en regens regeren.

Als u een keer overslaat wordt u aan het begin bijgepraat over wat u de eerdere voorleesbeurt gemist heeft.

Als u niet zelfstandig kunt komen kunt u contact met ons opnemen. (026 – 8449140 op ma, di en vr of via mail info@onsraadhuis.com). Cees de Leng is vrijwilliger bij Ons Raadhuis en hij wil mensen ophalen van huis en weer thuisbrengen speciaal voor dit voorlezen. U kunt natuurlijk ook de Plusbus (laten) regelen http://plusbusrhedenrozendaal.nl/.

***

Vrijdagmiddagborrel

Op vrijdag vanaf 15.00 uur is er altijd een gezellige bijeenkomst.
Soms met muziek.

Gezellig met elkaar

***

terug

Wandelgroep

Elke dinsdag 14.45 – 15.30 uur

Ons Raadhuis werkt samen met andere organisaties, een daarvan is Stichting Welleven. Welleven brengt senioren met elkaar in contact met een beveiligd en eenvoudig te bedienen softwareprogramma op tablets. Behalve dat deze mensen elkaar op deze manier steunen en helpen is het de bedoeling elkaar ook echt te ontmoeten. Er is al een wandelgroep uit voortgekomen.
Op 6 september is deze groep weer van start gegaan. Om 14.45 uur vertrekt de groep vanuit Ons Raadhuis voor een wandeling van ongeveer drie kilometer. Na afloop sluiten de wandelaars aan bij de borrel in Ons Raadhuis. Die borrel die overigens open staat voor iedereen die eens in OnsRaadhuis wil komen.
Als u interesse heeft voor deze wandelgroep kunt u eens komen en meewandelen. De groep loopt in drie kwartier ongeveer 3 km. Als dat lukt met of zonder hulpmiddel bent u van harte welkom.

Wilt u meer weten over het tablet-project van Welleven? Neem dan contact op met Jacqueline van Baars, projectleider van Welleven, jacqueline@welleven.nu, 026-3619808

***

Yoga

Bij deze yogales hoef je niet op de grond te zitten of te liggen. De les is op en naast de stoel. En er wordt volledig rekening gehouden met beperkingen. Aandacht en adem zijn belangrijk in deze lessen.
De docente, Irene Bosnak, heeft 40 jaar ervaring

***