Donderdag 16 augustus Clim Wijnands

Odilon Redon: Droom en Nachtmerrie

donderdag 16 augustus 14.00 – 15.30 uur

een lezing door Clim Wijnands

Odilon Redon (1840-1916) is een van de meest interessante kunstenaars van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Als symbolist vluchtte hij weg van de lelijke kanten van de moderne samenleving en was hij geïntrigeerd door alles wat irrationeel was: dromen, religie, seksualiteit, geweld en dood. Zijn werk is visionair te noemen en laat vaak in krachtige kleuren of juist in grijstinten het occulte en fantasierijke zijn. Hij probeerde met zijn kunst alle zintuigen van de beschouwer aan te spreken. Redon was ook een gretig lezer en muziekliefhebber en liet zich rijkelijk inspireren door Griekse mythen, maar ook door Shakespeare, Dante en Wagner. Hij maakte ook niet alleen zelfstandige kunstwerken, maar ontwierp ook illustraties voor boekuitgaven.

Clim Wijnands neemt u op 16 augustus mee naar de verbeeldingswereld van Redon. Deze tocht zal voeren langs nachtmerries van menselijke spinnen, afgehakte hoofden en goddelijke wraak, langs visioenen van engelen en goden en de hemelse schoonheid van Pandora, Salomé en Beatrice. Redons werk laat zijn diepste angsten zien, maar toont ook steeds weer dat duisternis altijd door licht overwonnen wordt.

Deze lezing wordt gegeven naar aanleiding van de tentoonstelling Odilon Redon: la litérature et la musique die tot 9 september in het Kröller-Müller Museum te zien is.

Kosten: 1 strip (3 euro)