Film in Ons Raadhuis door Ton Langelaan

‘Le Fils’ van gebroeders Dardenne

Donderdag 24 januari 2019 ● 14.00 – 15.30 uur

Ton Langelaan heeft ‘Le fils’ (de zoon) voor ons uitgekozen. Deze film gaat over Olivier die als timmerinstructeur werkt in een instelling voor beroepsonderwijs voor jongeren. Als de 16-jarige Francis in het centrum aankomt, is Olivier helemaal de kluts kwijt. Francis weet het niet, maar ooit is hij betrokken geweest bij een tragische gebeurtenis in Oliviers leven. Olivier raakt geobsedeerd door de jongen en begint hem te stalken. Tevergeefs probeert hij professionele afstand te bewaren.

In deze film speelt de camera een bijzondere rol. De opnames zijn gemaakt met een handcamera die dicht op de acteurs filmt. Daardoor lijkt het of de film ‘beweegt’ en het komt dicht bij hoe je zelf dingen ziet, ervaart en ondergaat. Het geeft een extra lading aan het geheel.
Maar hoe spannend en dubbelzinnig ook, ‘Le fils’ is géén thriller. Het is een film over de manier waarop we onze innerlijke demonen het hoofd bieden. Over de onzekerheid die het zetten van zware, belangrijke stappen met zich meebrengt, omdat je de consequenties niet kunt overzien.Commentaar in ‘De Filmkrant’ in 2010:

Een timmerman, een jongen en een schokkerige camera. Meer hebben de gebroeders Dardenne niet nodig voor een intens, verwarrend drama over menselijke onzekerheid.

Deze Franstalige film heeft Nederlandse vertaling.