Lezing over de honingbij

19 april 2018 – 14.00 – 15.30 uur door Arthur Ohm

KUNNEN WE DE BEDREIGDE HONINGBIJ NOG REDDEN?

De imker Arthur Ohm heeft de laatste veertig jaar veel zien veranderen in de wereld van de honingbijen. Ziekten en nieuwe bedreigingen zijn binnen geslopen. 25 jaar geleden was dat de Varroamijt, een dodelijke parasiet uit Azië. Die laat zich nooit meer weg jagen. Nu bedreigt een andere roofmoordenaar onze bijenstand: de Aziatische Hoornaar.

Daarnaast zijn er de verarming door de monoculturen in de landbouw en de nieuwste generatie gewasbeschermingsmiddelen. Ook zorgt verstedelijking voor een sterke achteruitgang van het aanbod aan waardevolle drachtplanten, die voor de onmisbare nectar en stuifmeel moeten zorgen.
In mijn voordracht zal ik op deze bedreigingen ingaan en desondanks proberen een optimistisch geluid te laten horen. In stedelijke omgevingen blijkt de honingbij het best redelijk te doen. Hoe die verbeteringen kunnen worden bereikt, laat ik zien aan de hand van praktijkervaringen.
Tenslotte: laten we ons blijven verwonderen over de BIJzondere wereld van de kleine giganten!
U bent in de gelegenheid om het ‘goud van de imker’, de honing, in verschillende smaken te proeven. En ook voor uw thuisgebruik te kopen: een uiterst waardevol puur natuurproduct van een bevriende imker uit Velp.