Magisch realisme in de Nederlandse schilderkunst

Magisch realisme in de Nederlandse schilderkunst

Carel Willink, Pyke Koch, Dick Ket en anderen

Donderdag 13 september 2018 ● 14.00 – 15.30 uur

Magie en realisme zijn twee termen die op gespannen voet met elkaar lijken te staan. De werkelijkheid is in de regel weinig betoverend, terwijl mysterie door de meeste mensen maar al te graag uit hun dagelijks leven wordt geweerd.

Magisch realisme is dan ook een paradox, een schijnbare tegenstelling. Het is een term die gebruikt wordt voor een brede en diverse stroming in de westerse beeldende kunst en literatuur van (met name) de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Magisch realisten beelden het onmogelijke en fantasievolle uit in een sterk realistische stijl. Hierdoor treedt een vervreemdend effect op: voorstellingen die echt lijken, spreken zichzelf tegen en wat normaal gesproken onmogelijk zou zijn, lijkt ineens mogelijk.

Tijdens deze lezing behandelt Clim Wijnands een aantal Nederlandse kunstschilders die vaak onder het magisch realisme geschaard worden. Denk hierbij aan Carel Willink, Pyke Koch, Dick Ket, Herman Gordijn en anderen. We zullen zien dat elk van deze kunstenaars op zijn eigen manier uitdrukking gaf aan zijn dromen en fantasieën. Ook zal de vaak dreigende sfeer van de werken van Willink en Koch geplaatst worden in de maatschappelijke context van de roerige jaren twintig en dertig.

Kosten: 1 strip