Mindfulness

Training Mindfulness voor Ouderen 2019 door Marga Zoethout

Ouder worden is een proces waar ieder van ons mee te maken krijgt. Ouder worden gaat gepaard met mooie en soms met moeilijke ervaringen. De moeilijke ervaringen hebben vaak te maken met het omgaan van verlies, afscheid en rouw. Hierbij gaat het niet alleen om verlies van onze dierbaren. Ook verlies van (vrijwilligers)werk, achteruitgang van vitaliteit en/of gezondheid heeft grote impact op ons leven. Een belangrijk thema hierbij is acceptatie en loslaten, twee thema’s waaraan veel aandacht wordt gegeven in de training. Mindfulness kan, ondanks alle uitdagingen van het leven, ondersteunen om een zinvol en prettiger leven te leiden. Mindfulness kan het proces van verouderen niet veranderen, wel kun je veranderen hoe je er mee omgaat.

Programma 10-weekse Mindfulness training (55+)
Een training Mindfulness voor ouderen is een training in een gelijkgestemde groep. De rode draden in de training zijn:
– vitaliteit en gezondheid
– stilstaan, bezinning en zingeving
– acceptatie en loslaten
– het opbouwen en in standhouden van een persoonlijk netwerk

 

De training bestaat uit tien sessies van een uur. Tijdens de sessies worden diverse meditatie- en mindfulnesstechnieken geoefend en iedere sessie heeft een thema. Vaste onderdelen van een sessie zijn:

  • begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen
  • bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditatie
  • theoretisch achtergrond
  • delen van ervaringen

Tussen de sessies oefenen de deelnemers dagelijks thuis (30 – 45 minuten p/d).

Data en tijden
De training is op donderdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur

Januari: 17, 24 en 31
Februari: 14, 21 en 28 (7 is er geen les i.v.m. vakantie)
Maart: 7, 14, 21 en 28

Wie is Marga Zoethout?
Even voorstellen:
Marga woont in Doesburg, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Sinds 2012 geeft ze yogalessen in het Arsenaal. Daarnaast verzorgt zij regelmatig trainingen Mindfulness en werkt ze als coach. In 2017 heeft zij zich gespecialiseerd in coaching voor 55-plussers.

Marga geeft haar trainingen en lessen op een nuchtere wijze.
De oosterse filosofie van mindfulness en yoga wordt ‘praktisch’ en ‘westers’. Haar motto is: ‘ik weet ook niet alles, we leren van en met elkaar. Liefst met een gezonde dosis humor!

Graag ontmoet zij u op donderdag 10 januari om 10.00 uur om samen te kijken wat de training ‘Mindfulness voor ouderen’ voor u kan betekenen.
Deelnamekosten: 2 strippen (6 euro) per keer.