Nieuwsbrief no. 3

Nummer 3, Juni 2018

Ons Raadhuis bijna hele zomer open
Ons Raadhuis blijft bijna de gehele zomer open!! Alleen tussen 23 juli en 3 augustus zijn we twee weken gesloten. Veel van de activiteiten uit het wekelijkse rooster lopen deze zomer door. En verder zijn eigen (zomer) initiatieven van harte welkom, in elk geval altijd bespreekbaar.

Nieuwe medewerker Yolanda Beemsterboer
Ons Raadhuis heeft inmiddels drie professionele medewerkers, sinds april is Yolanda Beemsterboer er bij als tweede activiteitencoach. Yolanda stelt zich als volgt voor:

Ik ben Yolanda Beemsterboer-Soorsma en sinds 1 april 2018 activiteitencoach van Ons Raadhuis. Hiervoor heb ik bijna 40 jaar in allerlei verschillende huizen gewerkt met vooral mensen met psychogeriatrische aandoeningen. De laatste jaren ben ik betrokken geweest bij het opzetten van een kleinschalig verpleeghuis voor mensen met dementie. Dit heb ik met heel veel plezier gedaan. Verder heb ik mij verdiept in verlieskunde. Dit trok mij aan omdat ik zag dat er veel mensen lijden aan verlies van mensen/gezondheid, maar ook aan een baan en sociaal contact. Ik werk als zzp-er en mijn bedrijfsmotto is mensen helpen met warme zorg en empathie. Ik hoop dit de aankomende jaren voor Ons Raadhuis te kunnen doen met een luisterend oor, een arm om de schouder en vooral ook samen kijken hoe het leven ook mooi en warm kan zijn. De warme sfeer die er nu is hoop ik op mijn manier aan te vullen.

Met de komst van Yolanda is Irma een dag minder gaan werken en doet zij haar coördinatorwerkzaamheden buiten Ons Raadhuis. Elke dag heeft één van ons de dagelijkse leiding. We werken alleen, niet tegelijkertijd. De dagen zijn als volgt verdeeld:

Maandag:        Yolanda Beemsterboer
Dinsdag:          Thea Verhoef
Woensdag:      Irma Smeenk
Donderdag:     Yolanda Beemsterboer
Vrijdag:            Thea Verhoef

Wijn bij de borrel 1 strip
We kunnen de vrijdagmiddagborrel niet gratis houden. Daarom vragen we met ingang van vrijdag 3 september 1 strip voor de wijn en (alcoholvrij) bier. We hopen dat het geen belemmering is om naar de borrel te komen.

Koken met Kumar Poot
Maandag 30 april is het project ‘samen koken en eten’ gestart. Kok Kumar Poot van restaurant Enjoy & Learn kookt dan met twee vrijwilligers een extra gerecht bij de lunch. Hier wat voorbeelden van wat er zoal gegeten kon worden de afgelopen weken: Schots ei, gevulde croissant, pizza pita, salade van gerookte makreel, pannenkoeken, drie-in-de-pan, aspergesoep en saucijzenbroodje. Het gerecht is soms warm, soms koud. En soms zo voedzaam dat het met een kleine salade voldoet als lunch.
Het aantal lunchers op maandag en woensdag is behoorlijk gegroeid en het is dan ook erg gezellig. Maar er kunnen nog lunchers bij. De lunch kost 1 strip. Mensen die Kumar willen helpen in de keuken kunnen dat doen tegen de geringe vergoeding van een gratis lunch.
Kumar vindt het erg leuk om dit project uit te voeren. Hij wil ook graag een boekje samenstellen met Raadhuis-recepten. Als je een recept hebt, oud, nieuw, nationaal of internationaal, geef het door aan Kumar (kan via Thea, Yolanda, Irma). Dan wordt het een keer bereid bij de lunch of Kumar maakt van een heel oud recept een vertaling met ingrediënten uit de huidige tijd.
Met dit project dat een jaar duurt willen we de keuken ook langzaam voorbereiden op het bereiden en serveren van eenvoudige warme maaltijden volgend jaar.

Professionele afwasmachine
Van Rhederhofbeheer hebben we subsidie gekregen om een professionele afwasmachine te kopen. Dit apparaat doet 8 minuten over een afwasje. Daar zijn de vrijwilligers en wij heel erg blij mee en we willen Rhederhofbeheer hier dan ook hartelijk voor bedanken.

Gespreksgroep Zyp 25 van Humanitas
Op maandag 28 mei startte een nieuwe activiteit: een serie maandelijkse gesprekken genaamd Denkgesprekken onder leiding van praktisch filosoof Hein Hoek. Denkgesprekken zijn filosofische onderzoeksgesprekken over dingen die er toe doen. De deelnemers bepalen zelf de thema’s en een bijbehorende uitgangsvraag. Vanaf 2 juli zullen de bijeenkomsten ELKE EERSTE MAANDAGMIDDAG van de maand worden gehouden. 12 is de maximale groepsgrootte, er is nog plaats. Je hoeft zeker geen filosoof te zijn om mee te doen, maar wel bereid zijn om mee te willen denken en in de groep je opvattingen te verwoorden en toe te lichten.

Filmhuisfilm door Ton Langelaan
Vrijwilliger Ton Langelaan heeft verstand van films. Heel veel verstand en een collectie van 5000 films. Daaruit wil hij graag het interessantste uit 125 jaar Cinema vertonen. We denken er over om eens te beginnen met een maandelijkse film op donderdagmiddag. En op advies van Ton starten we op donderdag 28 juni met de Hongaarse experimentele film Hukkle. Het is een debuutfilm uit 2002 van de Hongaarse jonge regisseur György Pálfi. Het is een unieke film met een eigen geheimtaal waarin achter dagelijkse handelingen een moordcomplot schuilgaat.

Schrijfcafé, altijd ruimte voor mensen erbij
Om de week is op woensdagmiddag 14.00 – 16.00 uur het Schrijfcafé. Het wordt geleid door Dia Berends. Dia wil benadrukken dat het om een ‘café’ gaat. Dat betekent dat je er gewoon een keer naar toe kunt komen. Bij elke bijeenkomst zijn nieuwe mensen welkom. Dus als je een sprookje voor je kleinkind wilt schrijven of een ingezonden brief naar de krant, of een ander idee hebt. Dia Berends wil je daarbij helpen in de informele sfeer van het schrijfcafé.

Ons Raadhuis financiën voor 2018
Het bestuur heeft de begroting voor 2018 rond gekregen. Dat is naast aanvragen bij fondsen onder andere gelukt dankzij de inkomsten met de strippenkaarten, de fooien en de giften die via Vrienden van Ons Raadhuis binnen komen. We willen jullie allemaal van harte bedanken voor deze financiële steun.

Nieuwsbrief
In verband met de nieuwe privacywetgeving vragen wij u aan te geven of u deze nieuwsbrief wilt blijven ontvangen en dat u het dus goed vindt dat wij om die reden uw naam en mailadres bewaren. U kunt dat doen door een reply op deze mail te sturen.
Als u deze nieuwsbrief nog niet digitaal ontvangt en dat wel zou willen, stuurt u dan een mail naar info@onsraadhuis.com