Omgaan met verlies en rouw

Cursus ‘Omgaan met verlies en rouw’ door Marga Zoethout

Velen zijn al bekend met Mindfulness. Mindful leven betekent leven in het huidige moment, aandachtig en zonder oordeel. Op papier klinkt dat goed, maar in de praktijk is het soms moeilijk.
Vaak horen we: ‘je moet het loslaten en accepteren’. Maar HOE dan?
Pijn en verdriet zijn een onderdeel van het leven. Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met frustratie, teleurstelling, afwijzing of verlies. Dit kan gaan over verlies van dierbaren, gezondheid, dagbesteding of belemmeringen in het dagelijks leven.
Pijn ervaren we in het huidige moment, in een moeilijke situatie. Maar ervaringen in het verleden kunnen ook nog pijn geven. De gebeurtenis is van toen, maar de pijn is nu voelbaar. We ervaren verdriet door herinneringen, herbeleving of teleurstellingen in het verleden, die telkens weer in onze gedachte komen. En, omdat we vanuit ervaringen in het verleden naar de toekomst kijken, kan dit ook angstig maken voor toekomstige gebeurtenissen.Volledig leven betekent dat we accepteren dat er problemen zijn in het leven die mogelijk nooit opgelost kunnen worden. Het doel van het leven is ook niet om alle problemen op te lossen. Acceptatie betekent dat we leren ons open te stellen voor pijnlijke gevoelens en negatieve emoties. Vermijding van deze gevoelens leidt vaak tot problemen of een vermindering van welbevinden.
In deze cursus gaan we leren onze gedachten en gevoelens te herkennen en te aanvaarden. Vanuit acceptatie ontstaat ruimte om bewust te kiezen voor persoonlijke behoeften (waarden). Door het leven in te richten naar persoonlijke waarden, vinden we meer voldoening in het leven en vergroot het ons welbevinden.

In deze 10-weekse cursus komen o.a. de volgende levensvragen aan de orde:

-Waarom is mijn leven moeilijk?
-Hoe kan ik anders tegen problemen aankijken en er beter mee leren omgaan?
-Hoe kan ik gelukkiger zijn?
-Wat houdt me tegen om het leven te leiden dat ik echt wil leven?
-Hoe kan ik volledig leven?

Deze cursus is een verdieping op mindfulness. Maar ook als je nog geen ervaring hebt met mindfulness of meditatie is het goed mogelijk om deel te nemen aan de cursus.

Data en tijden: 2019
Vrijdagmorgen van 11.15 – 12.15 uur
Kennismakingsbijeenkomst: 1 februari 11.15 – 12.15 uur.

  • 15 en 22 februari
  • 1, 8, 15 en 22 maart (29 geen les i.v.m. vakantie)
  • 5, 12 en 26 april (19 geen les i.v.m. goede vrijdag)
  • 17 mei

Wie is Marga Zoethout?

Even voorstellen:
Marga woont in Doesburg, is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Sinds 2012 geeft ze yoga lessen in het Arsenaal Doesburg. Daarnaast verzorgt zij regelmatig trainingen Mindfulness en werkt ze als coach. In 2017 heeft zij zich gespecialiseerd in coaching voor 55-plussers.

Marga geeft haar trainingen en lessen op een nuchtere wijze. De oosterse filosofie van mindfulness en yoga, wordt ‘praktisch’ en ‘westers’.  Haar motto is: ‘ik weet ook niet alles, we leren van- en met elkaar. Liefst met een gezonde dosis humor!

Graag ontmoet zij u op vrijdag 1 februari om 11.15 uur om samen te kijken wat deze cursus voor u kan betekenen.

Deelnamekosten: 2 strippen (6 euro) per keer.