Poëzieclub

In leesclub Divers (je mag het uitspreken op z’n Nederlands of op z’n Engels, beide zijn van toepassing) bespreken we gedichten. Ik lees voor, dan buigen we ons een paar minuten in stilte over de tekst om zelf te proberen  er chocola van te maken, en dan volgt meestal de vraag: Wie wil er wat over zeggen? De discussie die dan volgt raakt aan alle aspecten van niet alleen het gedicht: betekenis, schoonheid, mooie en onbevredigende details, maar leidt vaak ook tot beschouwingen over algemene of persoonlijke zaken. Elk gedicht zie ik als startpunt voor een goed gesprek en in de praktijk pakt het meestal ook zo uit. Dat de besprekingen de onderlinge  verstandhouding bevorderen blijkt wel uit het feit dat we in ons korte bestaan (vanaf februari) al een paar maal zingend hebben afgesloten, een gebruik dat meer wordt aangetroffen onder natuurvolkeren dan onder de mantel van Luther en Calvijn.

We hebben tot nu toe dichters als Achterberg, Nijhoff, Vroman, Vestdijk, Perquin, Vegter, Kopland en Wigman behandeld, en omdat we kunnen putten uit zeven eeuwen Nederlandse poëzie, zie ik wel kansen om het nog een poosje vol te houden. Als voorbeeld van een te behandelen gedicht geef ik het volgende van Achterberg:

    Aan het roer die avond stond het hart
    En scheepte maan en bossen bij zich in   
    En zeilend over spiegeling
    Van al wat het geleden had
    Voer het met wind en schemering
    Om boeg en tuig voorbij de laatste stad.

We streven naar een maximum aantal deelnemers van tien. Op dit moment, begin mei 2018, hebben we nog plaats voor éen of twee m/v.
Deelname kost 1 strip (€ 3,-). Koffie, thee en koekjes inbegrepen.

Gespreksleider is Jaap Ferwerda.

In verband met vakantie van Jaar Ferwerda wordt zijn taak vanaf 17 mei overgenomen door Meri de Geest.