Vaste activiteiten

Ons Raadhuis organiseert veel activiteiten. Een groot deel hiervan is een onderdeel van het vaste programma, maar vaak zijn er tussendoor ook extra activiteiten, zoals lezingen, workshops en cursussen. Hieronder vindt u een overzicht van de activiteiten die met een vaste regelmaat plaatsvinden. Het juiste tijdstip van een activiteit vindt u altijd in het rooster. De kosten per keer per activiteit zijn € 3,30. Behalve de eerste keer, die is gratis. U kunt altijd, ook onaangekondigd, een activiteit voor het eerst uitproberen.

BEWEGEN MAAR

Willem Ouwehand

Deze activiteit wordt gegeven door Willem Ouwehand: Ik ben in mijn werkzame leven fysiotherapeut geweest. Mijn belangstelling lag o.a. in het behandelen/begeleiden van sporters en ouderen. Sinds 1988 woon ik in Velp en heb mijn praktijk beëindigd in 2009, mede onder invloed van rugproblemen/-operatie. Mijn belangstelling voor de ouderwordende/zijnde-mens is altijd gebleven en ik zet mij dan ook graag in om de bezoekers van Ons Raadhuis te activeren en/of actief te houden.

Sinds 22 maart 2016 geef ik zgn. beweeglessen, gedurende een uur, op de dinsdagmorgen en sinds  november 2017 ook op de vrijdagmiddag. Iedereen kan op zijn eigen niveau deelnemen en daar wordt ook duidelijk rekening mee gehouden. Het accent ligt op oefeningen voor behendigheid, beweeglijkheid en m.n. behoud/verbetering van de sta- en loopbalans. Er wordt geoefend in zit, stand, lopende en soms ook liggend. Er is een prettige en saamhorige sfeer tijdens de les en er wordt regelmatig gelachen.

Dinsdag 11.15 – 12.15 uur
Vrijdag 13.30 – 14.40 uur

CREATIEF KLEUREN

Angélique Krijnen

Beelden vormgever Angélique Krijnen geeft op maandagmiddag creatief kleuren. Bij deze cursus werkt iedereen op zijn eigen niveau in zijn eigen tempo aan een kleurwerk dat bij hem of haar past. Vaak werkt u aan een eigen kleurplaat, maar er komen ook opdrachten voorbij. U bent er vrij in om hier wel of niet aan mee te doen. Bij deze opdrachten werken we aan nieuwe technieken en inzichten. Deze kunnen u helpen met nog meer plezier kleurwerk te maken. Het motto is: alles kan, maar niets moet!

Maandag 13.30 – 15.00 uur

DANCE-FIT

Marianne de Pagter

Deze beweegactiviteit wordt gegeven door Marianne de Pagter. Voor iedereen die op muziek aan zijn of haar conditie wil werken. Het is een pittige activiteit! Doe een T-shirt aan en een makkelijk zittende broek én sportschoeisel met soepele zool. Marianne de Pagter is artistiek en algemeen leidster van dansschool MGDance. Zelf zegt zij hierover: ‘De door mij ontwikkelde lessen Dance Fit voor senioren zijn bestemd voor mensen die hun lichamelijke conditie willen behouden of verbeteren. We hanteren hierbij een individuele benadering en ons lichaam is het materiaal. De aanpak gaat uit van de traditionele rek- en stretchoefeningen, waarin alle spiergroepen aan hun trekken komen. Extra aandacht wordt besteed aan buikspieroefeningen en een juiste ademhalingstechniek tijdens de uitvoering van de oefeningen. 

Per les is er ruimte voor maximaal 12 deelnemers.
De prijs van deze activiteit is € 6,60.

Woensdag 11.15 – 12.15 uur

DENKGESPREKKEN

Hein Hoek

Elke eerste maandag van de maand is de activiteit ‘Denkgesprekken’ onder leiding van praktisch filosoof Hein Hoek. Denkgesprekken zijn filosofische onderzoeksgesprekken over dingen die er toe doen. De deelnemers bepalen aan het eind van een bijeenkomst het thema en een bijbehorende uitgangsvraag voor de volgende bijeenkomst. Een week van te voren is in het weekprogramma te lezen wat het thema van de volgende bijeenkomst is. Je hoeft zeker geen filosoof te zijn om mee te doen, maar wel bereid om mee te willen denken en in de groep je opvattingen te verwoorden en toe te lichten.

Eerste maandag van de maand 15.00 – 16.30 uur

HANDWERKEN

Deze activiteit staat onder de bezielende begeleiding van Anneke Dijkmans en Nettie Marssen. Zij werken altijd aan een paar dingen tegelijk en weten daarmee anderen te inspireren. Er wordt gewerkt aan vilten figuren voor thema’s zoals feestdagen, seizoenen of een markt, patchwork, borduurwerk, brei- en haakwerk (slofjes, sjaaltjes, boekenleggers), maar ook sieraden en kartonnen doosjes die met stof worden bekleed. Je kunt werken aan je eigen handwerk, maar je ook op weg laten helpen door Anneke of Nettie.

Maandag 13.30 – 15.00 uur

KI-TRAINING

Christiane Bahr

Deze training wordt gegeven door Christiane Bahr, werkzaam bij Sonrisas. Wat is Ki-training? Mensen raken door allerlei redenen uit balans. Tijdens een workshop Ki ervaar je direct hoe je de balans, fysiek én mentaal, op een eenvoudige manier kunt herstellen. Christiane focust op de praktische toepassing in het dagelijks leven van de cursisten en geeft individuele tips. Kleine tests om bijvoorbeeld het verschil te kunnen voelen, dat je lichaam stabieler is als je op een andere manier staat, loopt en opstaat. Dat geeft meer zekerheid zodat je weer vertrouwen krijgt in je eigen lijf. Iedereen kan meedoen. Het is een ontspannen en speelse cursus, vol plezier voor mentale en fysieke stabiliteit.

De prijs van deze activiteit is € 6,60.

Maandag 11.15 – 12.15 uur

MEDITATIE

Jolanda Stellingwerff

De meditatiegroep onder leiding van Jolanda Stellingwerff is een gezamenlijke ontwikkeling. Het gaat om de houding/staat van het midden. Het luisteren naar geluiden of stilte, het zien van onze emoties en ervaringen, onze verhalen die ons maken tot wie we zijn. Zien dat we in een wonderlijke wereld leven, door hulpmiddelen, oefeningen, muziek en klankmeditaties. Inzichten krijgen door middel van  filosofie, religie en levenswijzen, visies uit allerlei richtingen, het luisteren naar elkaar en verdiepen in onszelf. In alles wat zich aandient steeds meer de meditatie vinden in het leven.

Donderdag 11.15 – 12.15 uur

POËZIE

Jaap Ferwerda

Onder begeleiding van Jaap Ferwerda is onlangs gestart met een gedichtenleesclub. Wij zijn net begonnen als een clubje van een man/vrouw of tien en bespreken gedichten die niet op het eerste gezicht duidelijk zijn. Om een idee te geven: tijdens de eerste zitting behandelden we Achterberg, op de tweede Leo Vroman. Ik vermoed dat we ook dichters als Lucebert, Kouwenaar, Ingmar Heytze of Tonnus Oosterhoff zullen bespreken. Maar we zijn in een pril stadium, er kan nog van alles gebeuren. In principe komen we eens in de twee weken op donderdagmiddag bij elkaar.

Eenmaal per maand op donderdag 14.00 – 15.30 uur

REALISTISCH KLEUREN

Angélique Krijnen

Beeldend vormgever Angélique Krijnen geeft op woensdagochtend realistisch kleuren. Bij deze cursus wordt gewerkt met realistische kleuren door middel van gevorderde technieken met kleurpotlood. Aan de orde komen effecten als: hoe creëer ik bol en hol, schaduw en licht in mijn werkstuk? Hoe breng ik mijn kleur aan op het papier en met welk type kleurpotlood? Hoe kan ik mijn kleurwerk afwerken met o.a. blendtechnieken. Deze cursus daagt u uit om het maximale uit uw kleurpotloden te halen. Afwisselend werken we aan oefeningen, opdrachten en aan vrij keuze werk.

Woensdag 10.00 – 11.30 uur

RECREATIEF ZINGEN

Tina Bordeaux speelt prachtig gitaar en houdt van zingen. Zij zorgt voor liedjes die we met elkaar zingen. Lekker recreatief zingen, want zingen is gezond.

Dinsdag 13.30 – 14.30 uur

SAMEN LUNCHEN

Elke dag wordt er in Ons Raadhuis gezamenlijk geluncht en deze lunch is voor iedereen open. Van te voren opgeven is fijn, maar u kunt altijd aanschuiven. Deze activiteit kost 1 strip = € 3,30, tenzij er iets bijzonders wordt opgediend; de prijs wordt dan altijd vooraf gemeld.

Iedere dag om 12.30 uur

SCHAKEN

Schaken is leuk én scherpt de geest. Het spel is anders dan andere spellen, het is al eeuwen oud en wordt over de hele wereld met dezelfde spelregels gespeeld. Die spelregels zijn op zich niet zo moeilijk. Waarschijnlijk kunnen meer dan een miljoen Nederlanders schaken. 

Schaken is niet alleen leuk maar ook goed. Het helpt kinderen zich te concentreren, vooruit te denken en beslissingen te nemen. Voor ouderen is het een goede manier om de geest scherp te houden. Iedereen wil een partij winnen, maar ook verliezen hoort er bij, wat natuurlijk helemaal niet erg is. Probeer het ook eens buiten de eigen huiselijke kring op dinsdagmiddag onder begeleiding van Jan van Galen en Eric de Winter.

Dinsdag 14.00 – 15.30 uur

SCHILDEREN VOOR BEGINNERS

Marionne Lufting

Altijd al graag willen leren tekenen en schilderen? Dat kan bij de korte cursus schilderen voor beginners door Marionne Lufting. Zij is uitvoerende kunstenaar, maar ook docent. Zij geeft onder andere les in Terpentijn in Velp. De kosten zijn 2 strippen (6,60 euro) per keer.

Dinsdag 15.15 – 16.45 uur

SOERIA CANTA

Ria Soerink

Soeria Canta is het zangkoortje van enthousiaste zangers/zangeressen van Ons Raadhuis.  Onder leiding van dirigente Ria Soerink wordt gewerkt aan een gevarieerd repertoire van liederen in verschillende stijlen en talen. Wie wil meezingen met ons?

Woensdag 9.30 – 11.00 uur

TIJD VOOR TAAL

Dia Berends

Samen met Dia Berends lekker bezig zijn met onze taal: We schrijven wat, we doen een taalspel, we luisteren naar wat de anderen hebben meegebracht. Dat kan een zelf geschreven verhaal zijn of een krantenartikel of een fragment uit een boek. We kijken hoe het taaltechnisch in elkaar zit en discussiëren over de inhoud. We bespreken nieuwe en (bijna) verdwenen woorden. Ook onderwerpen als bijvoorbeeld straattaal, verengelsing en grammatica komen aan de orde. Soms werken we met een thema.

1e en 3e woensdag van de maand 14.00 – 16.00 uur

TAI CHI

Jolanda Stellingwerff

Tai Chi is een activiteit die we harte aanbevelen aan mensen die hun dag lekker ontspannen en soepel willen beginnen. Jolanda Stellingwerff geeft deze les op dinsdag én op donderdag. Er zijn kleine verschillen tussen de twee lessen. Op dinsdag gaat het om korte vormen en patronen, meestal op rustige ontspannende muziek. Op donderdag, naast korte vormen, ook de langere vorm, de officiële Tai Chi Chuan. Al deze vormen zijn oefeningen voor de gezondheid van lichaam en geest.  Het ziet er uit als een zeer langzame dans.
Halverwege de les is er een drinkpauze en leest Jolanda een tekst voor. Vaak uit de Tao Te Ching, een boek van de Chinese filosoof en archivaris Lao Tze, die ongeveer 2500 jaar geleden in China leefde en zijn wijsheid wilde doorgeven aan de mensen.
Door Tai Chi krijgt men een betere houding, meer balans, evenwicht en energie. En de beweeglijkheid wordt behouden.  Ook mensen die minder mobiel zijn, zijn van harte welkom om op of naast de stoel mee te doen. Zelfs alleen het kijken naar Tai Chi, zo is bewezen, is heilzaam en ontspannend. Kosten 1 strip (3,30 euro) per keer.

Dinsdag 10.00 – 11.00 uur
Donderdag 10.00 – 11.00 uur

VOORLEZEN

Elke vrijdagmiddag van 13.30 – 14.15 uur leest een team van vier vrijwilligers georganiseerd door Boekhandel Jansen & de Feijter per toerbeurt voor uit een boek. De boeken worden door de deelnemers en de vrijwilligers gekozen uit een door hen én Walter Jansen gemaakte voorselectie.
Het boek wordt volledig voorgelezen, elke week weer een dertigtal bladzijden. We zijn erg blij met deze mooie activiteit waarbij er in alle rust onder het genot van koffie of thee met een koekje naar een literair boek geluisterd kan worden. Deelnemers kunnen ook een keertje overslaan, want bij de eerstvolgende keer worden ze door de voorlezers bijgepraat.

Vrijdag 13.30 – 14.15 uur

VRIJDAGMIDDAGBORREL

Op vrijdag vanaf 15.00 uur is er altijd een gezellige bijeenkomst. Soms met muziek.

YOGA

Irene Bosnak-Kramer

Deze lessen worden gegeven door Irene Bosnak-Kramer:
Tijdens de yogalessen zitten we, bijna altijd, op de stoel omdat dat voor iedere deelnemer haalbaar is. In de les wil ik aandacht besteden aan de juiste houding, adem, (ademruimte en adembeweging), lichaamskennis en lichaamsbewustzijn, en leren observeren. De bewegingen zijn licht en je verkent daarbij je grenzen. Kracht en ontspanning in evenwicht. De kleding zit niet strak, zodat adem en beweging niet worden belemmerd. Om je voeten goed te voelen, kan het prettig zijn antislip-sokken of pantoffels te dragen, maar schoenen aan kan ook. Het is de bedoeling na een les wat meer rust te voelen, maar yoga is geen wondermiddel; het is oefenen en in praktijk brengen.

Maandag 10.00 – 11.00 uur
Vrijdag 10.00 – 11.00 uur