Afgelopen vrijdag 16 augustus traden Ineke en Kees Bosma op in Ons Raadhuis. Samen zijn ze Duo Retired en ze brengen een smaakvol programma van Indische liedjes en popnummers uit de 60’s en 70’s.

Voor de pauze kon je een speld horen vallen: het was zo mooi om naar te luisteren. Na de pauze raakte de dansvloer bij tijd en wijle helemaal vol. We hebben heerlijk meegezongen met de Indische liedjes, met Brandend Zand en Paradiso, met Oele Boele en Crying in the rain.
Het was een zalige middag en we wilden eigenlijk dat het niet ophield. Tot volgend jaar Ineke en Kees!

We hielden deze Indische middag om dat een dag ervoor, op donderdag 15 augustus, de herdenking was van de bevrijding van Indië. Op 15 augustus 1945 kwam er voor het Koninkrijk der Nederlanden officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.
15 augustus 1945 is een kantelpunt in de Nederlandse geschiedenis. Het oorlogsgeweld en de grootschalige ontheemding hebben een enorme impact gehad op Nederland. De oorlog in Azië werkt door tot op de dag van vandaag bij vele mensen, families en onze samenleving als geheel.

Als gevolg van de oorlog wonen er in Nederland inmiddels ruim 2 miljoen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië. Met allen een eigen (oorlogs)verhaal. Een brede mix van Nederlanders met o.a. een Indische, Molukse, Papoea, Chinese of Indonesische achtergrond.

Op én rondom 15 augustus wordt er tijdens herdenkingen door het hele land stil gestaan bij deze gedeelde geschiedenis. De Melati, de Indische jasmijn, wordt dan gedragen als symbool van respect, betrokkenheid en medeleven.