Beste allemaal,

Hier wat tips en hulp om de komende weken door te komen:

Telefonische Hulp

Bellen met Ons Raadhuis
Thea, Jolanda en ik zijn voor iedereen bereikbaar op werkdagen 9.30-16.00 uur op het telefoonnummer van Ons Raadhuis 026-8449140.
We zijn bereikbaar voor een praatje of een gesprek.
Wij zijn niet op Ons Raadhuis. Wij bellen vanuit huis. Maar de telefoon is doorgeschakeld.

Steunpunt Coronahulp: MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp), Stichting STOER, NIO (Netwerk Informele Ondersteuning), Radar Uitvoering Oost en de gemeenten Rheden en Rozendaal zorgen voor het tijdelijk centraal Steunpunt Coronahulp.
Inwoners die  extra ondersteuning kunnen gebruiken of deze juist bieden, kunnen op werkdagen tussen 09.30 en 15.00 uur bellen naar 026 – 370 70 70. Het gaat om bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen, de hond uitlaten of gewoon het maken van een praatje via de telefoon.

Het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen terechtkunnen met vragen rond het corona-virus. Het nummer is 070-4455888.
Wil je vrijwilligerswerk doen bij het rode Kruis meld je dan aan bij Ready2Help .

Meldpunt Thuiszorg Unie-KBO
Senioren die melding willen maken van een knelpunt in de Thuiszorg, kunnen dit doen via www.kbo-pcob.nl/meldpunt-thuiszorg of bellen met de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB:
030-3 400 600 (alle werkdagen van 9 tot 17u). Door melding te doen krijgt KBO-PCOB een nog beter inzicht in welke zorgen er onder senioren leven in deze onzekere coronatijd.

De Luisterlijn 0900-0767.
Dan en nacht een luisterend oor. Ga naar www.luisterlijn.nl, dan kun je ook chatten of een mail sturen. De Luisterlijn werkt samen met Omroep Max. Er is nu extra aandacht voor de onrust en angst en eenzaamheid die de corona-maatregelen veroorzaken.

Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds
Het Nationaal Ouderenfonds heeft een speciale belservice voor ouderen, de Zilverlijn. daar moet je je voor aanmelden https://www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn en wordt je elke week gebeld, Het Ouderenfonds heeft ook een lesprogramma waarmee je kunt leren videobellen.

U kunt ook door onze vrijwilliger Leentje den Boer gebeld worden:
Misschien leidt de situatie rond Corona tot vragen die maar blijven zeuren in uw hoofd. Vragen als: ‘waarom, waar heeft dit mee te maken en hoe moet dat nou verder?’ Het kan ook dat u merkt dat u angstig wordt of onzeker wordt van de situatie. Of misschien wilt u eens stilstaan bij wat die hele situatie te betekenen heeft. Als u dat op prijs stelt, kunt u via één van de medewerkers om een (telefoon)gesprek vragen met Leentje den Boer, humanistisch geestelijk verzorger. Zij is bij Ons Raadhuis verantwoordelijk voor de cursus ‘Wat houdt mij bezig?’

Praktische hulp

Hulp via Ons Raadhuis
Wij hebben namen en telefoonnummers van mensen uit Velp die boodschappen willen doen. Bel naar Ons Raadhuis als daar behoefte aan is 026-8449140. Het zijn mensen die we kennen: een bestuurslid, twee deelnemers, dochters van twee vrijwilligers, onze assistent inkoop.

Voor Elkaar in Arnhem, de gelegenheidssamenwerking van diverse Arnhemse organisaties, slaat de handen ineen voor praktische hulp aan kwetsbare inwoners: www.voorelkaarinarnhem.nl.

Via de Arnhemse Uitdaging is er ook hulp van bedrijven die iets willen doen. Denk dan aan materiaal brengen of vervoeren. Als jullie vragen hebben bel naar 026-8449104 of mail naar info@onsraadhuis.com.

Tips en adviezen

Voor mensen met facebook: er is een groep die online huiskamerconcerten aanbiedt. De naam van deze faceboek-groep is Socialrun.

Whatsapp groepsgesprek
Voor mensen met een smartphone die Whatsapp gebruiken; weten jullie dat je kunt videobellen? Dat iedereen dat kan die Whatsapp heeft? En ook dat je met een groep van maximaal vier kunt videobellen? Dan moet de initiatiefnemer eerst iemand bellen en kan er daarna nog twee personen aan toevoegen, zie afbeelding. Dat doe je met de knop rechtsboven.

Les via zoom.us
Ki en Meditatie gaan deze periode door en wel op internet. Als je daar aan mee wilt doen heb je een een computer, laptop, tablet of smartphone nodig met camera en microfoon. Je krijgt via de mail een link om naar de ‘bijeenkomst ‘ te gaan.
Hier een eenvoudige handleiding over hoe dat werkt, deelnemen aan een bijeenkomst op zoom.us.

Blijf in Beweging
Hier wat trainingen van Olga Commandeur op de site van Omroep Max
https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/

Op thuisarts.nl, de site voor patiënten van het Nederlands Huisartsen Genootschap, staat een duidelijk filmpje over hoe het gaat, besmetting met het corona-virus en wat je er tegen kunt doen. Klik hier.

Hier een college van infectioloog Dr. Emile F. Schippers van het Haga-ziekenhuis over het nieuwe corona-virus: klik hier.

Er komen heel wat gedichten tot ons van of via deelnemers, docenten of begeleiders van Ons Raadhuis. Klik hier voor een mooi gedicht: Maar de lente wist het niet! Of volg het bericht ‘creativiteit in coronatijd’.

Als jullie vergelijkbare tips hebben geef ze door op info@onsraadhuis.com, dan voegen we ze aan deze pagina toe.

U kunt verder zelf het actuele nieuws over het corona-virus volgen op de site van bijvoorbeeld het RIVM (rivm.nl), van het Nederlands Huisartsen Genootschap (www.thuisarts.nl) of bijvoorbeeld GGD Gelderland Midden. Klik hier.

Praktijkkaart-handhygiene-Corona