Oude foto van Velp

Journaliste/schrijfdocente Marjon Weijzen voert deze zomer haar project ‘Terug naar huis’ uit. Ouderen worden vijf keer geïnterviewd over hun jeugd. En als slagroom op de taart gaan ze samen met hun mantelzorger een dagje op pad gaan naar een plek die zij ervaren als ‘Terug naar huis’. Bovendien gaat dan fotografe Jikke Göbel mee. Zij maakt een fotoreportage die eind dit jaar geëxposeerd wordt. Er zijn geen plekken meer beschikbaar maar als u zich aanmeldt komt u op de wachtlijst.

Marjon zoekt nog mensen die willen interviewen en schrijven. De interviewers nemen deel aan de cursus ‘Verhalen schrijven’ die Marjon geeft. Je leert er zowel schrijftechnieken als methodes om herinneringen uit de kindertijd op te halen. Onderdeel van het traject is dat je vijf keer een oudere bezoekt, interviewt en de geschreven verhalen voorleest.
Dat deze methode veel herinneringen naar boven brengt, kun je lezen in het voorbeeld ‘Terug naar de boerderij’. De geïnterviewde Riek had nooit verwacht dat ze zich zoveel zou herinneren.
Deelname aan de interview- en schrijfcursus kost 50 euro. Tenzij u de mantelzorger bent van de oudere die wordt geïnterviewd, dan is het gratis.
Voor meer informatie of aanmelden (zowel voor schrijvers als vertellers) mail naar marjon@weijzen.nl.

Terug naar de boerderij
“Je verleert het nooit,” lacht Riek Vleeming-Wijlhuizen, terwijl ze dochter Anja aanwijzingen geeft. Vanaf haar tiende molk ze met haar vader de koeien voor ze naar school ging. In de jaren zestig, Riek was 19, werd de boerderij in Velp verkocht om plaats te maken voor woningbouw, en verhuisde Riek naar Rheden. Vandaag maken Riek en Anja een uitstapje ‘terug naar huis’, samen met journalist Marjon Weijzen en fotograaf Jikke Göbel, die er een reportage over maken.

Voorafgaand aan dit uitstapje van een oudere samen met een (mantel)zorger, heeft Marjon Riek een aantal keren bezocht om – volgens de methode van José Franssen – positieve herinneringen op te halen. “Het was soms best emotioneel,” zegt Riek, “ik stond er soms van te kijken wat er boven kwam.” Al meteen de eerste keer vertelde ze dingen die ze anders nooit vertelt. Een luisterend oor doet wonderen, juist van iemand die je verder niet kent. Marjon schreef er korte verhalen over en las die voor. Het terug horen van de verhalen vond Riek soms ook best confronterend. “Maar wel goed.” En voor haar kleinkinderen is ze blij dat de verhalen nu op papier staan. Die genieten ervan.

De gesprekken brachten allerlei lang vergeten herinneringen terug. Anja zegt tijdens het uitstapje meermaals dat ze nieuwe dingen hoort. Alleen al het zien van de plek waar vroeger de boerderij stond – en nu een nieuwbouwhuis met een palmboom ervoor – roept bij Riek herinnering na herinnering op. Even later, aan de koffie bij boer Bert Lubbers van Zuivelboerderij IJsseloord, rijgen de verhalen over de voorbije tijd zich aan elkaar. Over ‘Peutje’ Wijlhuizen, een van de destijds 66 Velpse dorpsboeren, en kittige Sonja. “Allemaal verdwenen,” vertelt Lubbers. Anja en Riek genieten op en top van het uitstapje. “Mijn mooiste uitstapje ooit,” verzucht Riek. “Wie had gedacht dat ik ooit nog eens zou melken.”