Kaart en cake aan de deur op 5 mei

Onder het motto  ‘Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid’ beschreven jongeren uit Arnhem op 4 mei 100 kaarten. Op deze kaarten schreven zij wat vrijheid voor hen betekent. Want ook al is die vrijheid er in Nederland al 75 jaar. Als je om je heen kijkt in de wereld zie je dat dat niet vanzelfsprekend is. En daarvan zijn ze zich zeer bewust. Real Concepts ontwierp de kaarten, bedacht de uitnodigende tekst en drukte de kaarten. Dit alles geheel belangeloos. 

Hier een voorbeeld van de 100 door jongeren geschreven teksten.

Beste, Hoe maakt u het in deze nare Coronatijd? Ik hoop dat het goed met u gaat.
Vrijheid betekent voor mij Gaan & Staan waar ik wil. En zijn wie ik wil zijn ongeacht wat je geloof is.

De oorlog heeft een enorme impact gehad op mensen die ‘m hebben meegemaakt, mensen van 75 jaar en ouder. Als je nog kind was kreeg je de verschrikkingen wel via je ouders mee. In activiteiten- en ontmoetingscentrum voor 55+ Ons Raadhuis merken we dat aan de herinneringen die rond  de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag boven komen. De term ‘Evacuatie van Arnhem’ maakt veel los. Heel wat mensen zijn terecht gekomen in Velp omdat ze niet meer terug konden naar hun kapotgeschoten en geplunderde huizen in Arnhem.

De jongeren schreven dit kaartje als steun voor de ouderen in deze tijd van beperkingen in vrijheid. Heel andersoortige, maar toch forse beperkingen. 100 ouderen uit Arnhem en Velp die deelnemers zijn van Ons Raadhuis kregen op 5 mei de 100 kaarten thuisbezorgd door vrijwilligers van Ons Raadhuis. Samen met wat plakjes bevrijdingscake gebakken door vrijwilligers Ietje en Olivia. Voor veel ouderen was het een grote verrassing. Zomaar een echt mens voor de deur, en dan nog wel met een praatje, iets lekkers en een lieve kaart.  Bij  sommigen kwamen de tranen van eenzaamheid naar boven. Het heeft al deze 100 mensen enorm goed gedaan.

Deze samenwerking tussen Jongerenwerk Rijnstad en Ons Raadhuis kwam tot stand via de Arnhemse Uitdaging. Jongeren en vrijwilligers bedankt. Het was een prachtige en indringende manier voor iedereen om stil te staan bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in 2020, het corona-jaar.