Open op 2 juni 2020
We gaan weer open. En wel op 2 juni. Heel voorzichtig en met beperkte activiteiten.
We gaan open voor de mensen die dat graag willen. Ook om een start te maken met het oefenen met maatregelen waar we aan moeten wennen. Om te kunnen onderzoeken met hoeveel mensen we veilig bij elkaar zijn. En om te kijken of het lukt afstand van elkaar te houden. Of we er in slagen elkaar al die tijd niet aan te raken of te knuffelen.

In de maand juni is er maar één activiteit. En dat is ‘koffiebijeenkomst’. Eén in de ochtend en één in de middag. Er zullen geen lunches zijn. 

De eerste twee weken zijn de koffiebijeenkomsten voor onze vrijwilligers, begeleiders en docenten. Die worden hier voor uitgenodigd.  Het gaat om groepjes van maximaal 7 personen. Als het weer het toelaat drinkt iedereen zijn bakje in de tuin. Want in deze corona-tijd is het beter om buiten met elkaar te zijn dan binnen.

Welkom voor koffie 15 juni
Vanaf 15 juni zijn deelnemers welkom op de koffiebijeenkomsten. Je moet je hier voor opgeven. Voorlopig kan dat alleen telefonisch. Dat kan elke doordeweekse dag tussen 10.00 en 12.30 uur.
Bel  naar de telefoon van Ons Raadhuis 026-8449140.  Deze koffiebijeenkomsten kosten 1 euro, voor de koffiepot. 

Heel voorzichtig
We vinden het heel fijn dat we weer open kunnen gaan. Maar we willen ook voorzichtig zijn. We zullen dus handelen volgens de richtlijnen. Als je naar Ons Raadhuis komt zullen we je wegwijs maken. Dan leggen we uit en laten we zien wat we geregeld hebben om besmetting te voorkomen. Het zal bekend zijn. We doen in elk geval wat we nu al weken in Nederland doen: 1,5-meter afstand houden, regelmatig je handen ontsmetten met alcohol en niet komen als je klachten hebt (zie hierna).
We snappen het wanneer je ondanks deze maatregelen toch liever nog even wacht met naar Ons Raadhuis te komen. We kunnen je ook gewoon nog eerst een tijdje blijven bellen als je dat liever wilt.

Welke klachten wijzen op corona?
Sinds enkele weken is het aantal klachten dat kan wijzen op corona uitgebreid. Als je sinds 1-2 weken een of meer van onderstaande klachten hebt, blijf dan thuis en wacht met onder de mensen komen tot de klachten over zijn.

  • Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, kortademigheid
  • Koorts
  • Recent ontstaan smaak- of reukverlies
  • Plotseling opgetreden vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Buikklachten
  • oogirritatie/-ontsteking
  • Spier/gewrichtsklachten

Vanaf 1 juli weer activiteiten
We starten met een paar activiteiten. We hebben een selectie gemaakt uit ons aanbod.
We moeten de activiteiten natuurlijk binnen de regels kunnen uitvoeren.
De activiteit moet ‘mogen’. Zo mogen zang- en musiceer-activiteiten voorlopig nog niet.
De activiteit, of een variant ervan, moet uitvoerbaar zijn met 1,5 meter onderlinge afstand.
Een activiteit waarbij mensen elkaar aanraken of er materialen uitgewisseld worden kan niet.
En een activiteit waarbij mensen door elkaar bewegen en veel in elkaars lucht en mogelijk spettertjes komen kan ook niet.
Per 1 juli starten we op met (waarschijnlijk) yoga, Ki, Tai Chi, meditatie, kleuren, handwerken, film, sieraden-repaircafé, spelletjes, Tijd-voor-Taal en ‘Wat houdt mij bezig’.
Enkele van deze activiteiten met kleinere aantallen. 

Nieuwe tuinbanken
We gaan zo veel mogelijk de tuin in. Want er komen steeds meer bewijzen dat het corona-virus zich minder gemakkelijk kan verspreiden in de buitenlucht. En als het weer lekker is, is het heerlijk om in de prachtige tuin van de kerk te verpozen.
Sinds kort kan dat ook op twee prachtige banken die voor ons gemaakt zijn door een docent en leerlingen van de Regionale Vakopleidingen in de Bouw (ReVaBo) uit Oosterbeek. Op woensdag 27 mei kwamen de docent en de directeur de twee nagelnieuwe banken zelf naar Ons Raadhuis brengen.

Tips voor in de corona-tijd

Telefonische Hulp

Bellen met Ons Raadhuis
Op werkdagen zijn we van 10.30-16.00 uur bereikbaar op het telefoonnummer van Ons Raadhuis 026-8449140
voor een praatje of een gesprek. Op eigen dagen bellen we zelf naar deelnemers, vrijwilligers en docenten.

Steunpunt Coronahulp: MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp), Stichting STOER, NIO (Netwerk Informele Ondersteuning), Radar Uitvoering Oost en de gemeenten Rheden en Rozendaal zorgen voor het tijdelijk centraal Steunpunt Coronahulp.
Inwoners die  extra ondersteuning kunnen gebruiken of deze juist bieden, kunnen op werkdagen tussen 09.30 en 15.00 uur bellen naar 026 – 370 70 70. Het gaat om bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen, de hond uitlaten of gewoon het maken van een praatje via de telefoon.

Meldpunt Thuiszorg Unie-KBO
Senioren die melding willen maken van een knelpunt in de Thuiszorg, kunnen dit doen via www.kbo-pcob.nl/meldpunt-thuiszorg of bellen met de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB:
030-3 400 600 (alle werkdagen van 9 tot 17u). Door melding te doen krijgt KBO-PCOB een nog beter inzicht in welke zorgen er onder senioren leven in deze onzekere coronatijd.

De Luisterlijn 0900-0767.
Dan en nacht een luisterend oor. Ga naar www.luisterlijn.nl, dan kun je ook chatten of een mail sturen. De Luisterlijn werkt samen met Omroep Max. Er is nu extra aandacht voor de onrust en angst en eenzaamheid die de corona-maatregelen veroorzaken.

U kunt ook door onze vrijwilliger Leentje den Boer gebeld worden:
Misschien leidt de situatie rond Corona tot vragen die maar blijven zeuren in uw hoofd. Vragen als: ‘waarom, waar heeft dit mee te maken en hoe moet dat nou verder?’ Het kan ook dat u merkt dat u angstig wordt of onzeker wordt van de situatie. Of misschien wilt u eens stilstaan bij wat die hele situatie te betekenen heeft. Als u dat op prijs stelt, kunt u via één van de medewerkers om een (telefoon)gesprek vragen met Leentje den Boer, humanistisch geestelijk verzorger. Zij is bij Ons Raadhuis verantwoordelijk voor de cursus ‘Wat houdt mij bezig?’

Tips en adviezen

Whatsapp groepsgesprek
Voor mensen met een smartphone die Whatsapp gebruiken; weten jullie dat je kunt videobellen? Dat iedereen dat kan die Whatsapp heeft? En ook dat je met een groep van maximaal vier kunt videobellen? Dan moet de initiatiefnemer eerst iemand bellen en kan er daarna nog twee personen aan toevoegen, zie afbeelding. Dat doe je met de knop rechtsboven.

Beeldbellen met een Mac, Ipad of Iphone
Met een Apple-apparaat kun je ook beeldbellen. Het is een makkelijk programma en het heet Facetime. Klik hier voor een handleiding.

Les via zoom.us
Ki en Meditatie gaan deze periode door en wel op internet. Als je daar aan mee wilt doen heb je een een computer, laptop, tablet of smartphone nodig met camera en microfoon. Je krijgt via de mail een link om naar de ‘bijeenkomst ‘ te gaan.
Klik hier voor een eenvoudige handleiding over hoe dat werkt, deelnemen aan een bijeenkomst op zoom.us.
Klik hier voor een handleiding/filmpje voor mensen met een (android) smartphone.
Klik hier voor een handleiding voor het gebruik op een ipad.
Hierbij een instructiefilmpje voor het gebruik van Zoom: Filmpje

Blijf in Beweging
Hier wat trainingen van Nederland Beweegt (Olga Commandeur) op de site van Omroep Max
https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/

Op thuisarts.nl, de site voor patiënten van het Nederlands Huisartsen Genootschap, staat een duidelijk filmpje over hoe het gaat, besmetting met het corona-virus en wat je er tegen kunt doen. Klik hier.

Er komen heel wat gedichten tot ons van of via deelnemers, docenten of begeleiders van Ons Raadhuis. Klik hier voor een mooi verhaal: Maar de lente wist het niet! Of volg het bericht ‘Creatief tijdens corona‘.

Hier een column van John Jansen van Galen die hij op zondag 29 maart voorlas in OVT (Onvoltooid Verleden tijd) van de VPRO op radio NPO-1. Over de opmerking die er zo nu en dan gemaakt wordt dat deze tijd aan de oorlog doet denken. Misschien wel DENKEN maar ……… Lees zelf maar: Gevulde koeken extra extra

U kunt verder zelf het actuele nieuws over het corona-virus volgen op de site van bijvoorbeeld het RIVM (rivm.nl), van het Nederlands Huisartsen Genootschap (www.thuisarts.nl) of bijvoorbeeld GGD Gelderland Midden. Klik hier.

Praktijkkaart-handhygiene-Corona