Ons Raadhuis in de corona-tijd

Welkom in Ons Raadhuis voor koffie, informatie, de Buurtbieb, de krant of voor proefdeelname aan een activiteit
Als u een keer langs wilt komen is het ’t beste dit telefonisch van te voren door te geven. Voor alle activiteiten inclusief het koffiedrinken geldt, vanwege de corona-maatregelen, een maximum aantal deelnemers. Bij het koffiedrinken is er meestal wel ruimte. Maar als u spontaan komt neemt u het risico dat u er toch niet in kunt omdat er in de huiskamerzaal (Mariazaal) maar 10 mensen tegelijk mogen zijn. Bel naar Ons Raadhuis 026-8449140.   Voor het rooster zie https://onsraadhuis.com/activiteiten-overzicht/rooster/

Heel voorzichtig
In Ons Raadhuis kun je terecht voor activiteiten, voor ontmoeting en voor informatie.
We handelen volgens de corona-richtlijnen. Als je naar Ons Raadhuis komt zullen we je wegwijs maken. Dan leggen we uit en wat we geregeld hebben om besmetting te voorkomen. Het zal bekend zijn. We doen in elk geval wat we nu al maanden in Nederland doen: 1,5-meter afstand houden, regelmatig je handen ontsmetten met alcohol en niet komen als je klachten hebt (zie hierna). En vanaf maandag 5 oktober is een mondmasker verplicht. Zolang je nog staat en je nog verplaatst in Ons Raadhuis moet het masker opblijven. Als je een vaste zitplaats hebt kan het af.
Zie ook https://onsraadhuis.com/2020/10/05/mondkapje-verplicht-vanaf-maandag-5-oktober/

Welke klachten wijzen op corona?
Als je sinds 1-2 weken een of meer van onderstaande klachten hebt, blijf dan thuis en wacht met onder de mensen komen tot de klachten over zijn.

  • Hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, kortademigheid
  • Koorts
  • Recent ontstaan smaak- of reukverlies
  • Plotseling opgetreden vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Buikklachten
  • oogirritatie/-ontsteking
  • Spier/gewrichtsklachten

Nog niet komen maar wel contact met Ons Raadhuis?
Durf je het nog niet aan om naar Ons Raadhuis te komen? Of is het vervoer nog niet op orde? En wil je wel contact met Ons Raadhuis houden?
Dan kunnen we je regelmatig bellen. Of kijken of er een activiteit is waar je thuis aan mee kunt doen.
Bel dan ook naar Ons Raadhuis (026-8449140) en vraag naar Thea Verhoef, Jolanda Stellingwerff of Irma Smeenk.

Tips voor in de corona-tijd

Telefonische Hulp

Steunpunt Coronahulp: MVT (Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp), Stichting STOER, NIO (Netwerk Informele Ondersteuning), Radar Uitvoering Oost en de gemeenten Rheden en Rozendaal zorgen voor het tijdelijk centraal Steunpunt Coronahulp.
Inwoners die  extra ondersteuning kunnen gebruiken of deze juist bieden, kunnen op werkdagen tussen 09.30 en 15.00 uur bellen naar 026 – 370 70 70. Het gaat om bijvoorbeeld hulp bij het boodschappen doen, de hond uitlaten of gewoon het maken van een praatje via de telefoon.

Meldpunt Thuiszorg Unie-KBO
Senioren die melding willen maken van een knelpunt in de Thuiszorg, kunnen dit doen via www.kbo-pcob.nl/meldpunt-thuiszorg of bellen met de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB:
030-3 400 600 (alle werkdagen van 9 tot 17u). Door melding te doen krijgt KBO-PCOB een nog beter inzicht in welke zorgen er onder senioren leven in deze onzekere coronatijd.

De Luisterlijn 0900-0767.
Dan en nacht een luisterend oor. Ga naar www.luisterlijn.nl, dan kun je ook chatten of een mail sturen. De Luisterlijn werkt samen met Omroep Max. Er is nu extra aandacht voor de onrust en angst en eenzaamheid die de corona-maatregelen veroorzaken.

Tips en adviezen

Whatsapp groepsgesprek
Voor mensen met een smartphone die Whatsapp gebruiken; weten jullie dat je kunt videobellen? Dat iedereen dat kan die Whatsapp heeft? En ook dat je met een groep van maximaal vier kunt videobellen? Dan moet de initiatiefnemer eerst iemand bellen en kan er daarna nog twee personen aan toevoegen, zie afbeelding. Dat doe je met de knop rechtsboven.

Beeldbellen met een Mac, Ipad of Iphone
Met een Apple-apparaat kun je ook beeldbellen. Het is een makkelijk programma en het heet Facetime. Klik hier voor een handleiding.

Blijf in Beweging
Hier wat trainingen van Nederland Beweegt (Olga Commandeur) op de site van Omroep Max
https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/

Op thuisarts.nl, de site voor patiënten van het Nederlands Huisartsen Genootschap, staat een duidelijk filmpje over hoe het gaat, besmetting met het corona-virus en wat je er tegen kunt doen. Klik hier.

U kunt verder zelf het actuele nieuws over het corona-virus volgen op de site van bijvoorbeeld het RIVM (rivm.nl), van het Nederlands Huisartsen Genootschap (www.thuisarts.nl) of bijvoorbeeld GGD Gelderland Midden. Klik hier.

Praktijkkaart-handhygiene-Corona