Mondkapje op om open te blijven

We luisteren naar het dringende advies van de overheid om in een publieke binnenruimte mondmaskers te gaan dragen. Daarom zijn vanaf maandag 5 oktober mondmaskers verplicht in Ons Raadhuis.

Waarom doen wij dit?
Wij doen alles wat helpt om besmetting met corona te voorkomen. En om open te kunnen blijven.
Bovenop de maatregelen die we al weken consequent uitvoeren als handen desinfecteren en afstand houden, voegen we daar het dragen van mondmaskers aan toe.
Er is bij onze deelnemers en vrijwilligers een brede basis voor het dragen van mondmaskers. Een groot deel van hen voelt zich hierdoor veilig. Samen met de andere maatregelen is Ons Raadhuis terecht een veilige plek om naar toe te komen en een tijdje te verblijven.

Een aantal regels:

 • Als je de eerste keer geen mondmasker bij je hebt, kun je van ons een wegwerp-exemplaar krijgen (maximaal drie uur dragen). De keer erna moet je zelf voor een mondmasker zorgen.
 • Wij verkopen stoffen mondkapjes die door iemand van de handwerkgroep zijn gemaakt. Je kunt ze passen met een stuk keukenrol voor. Deze kapjes kosten 4 euro per stuk.
 • Zolang je nog staat of je nog (gaat) verplaatsen in Ons Raadhuis blijft het mondmasker op. Als je eenmaal een vaste zitplaats hebt kan het af.
 • Bij een activiteit waarbij je je lichamelijk moet inspannen of door de ruimte bewegen blijft het mondmasker op. Dit geldt voor yoga, Ki, tai chi, Bewegen Maar, Line Dance en wandelen.
 • Bij een activiteit waar de begeleiding door de aard van de activiteit dicht bij de deelnemers komt, zoals creatief en realistisch kleuren, handwerken en schilderen, draag je altijd een mondmasker.
 • Voor mensen die bezwaar hebben tegen een mondmasker is voor ons alleen een beperking of een chronische aandoening een geldige reden.
 • Mensen die geen mondmasker willen dragen kunnen niet bij ons komen zolang deze verplichting geldt.


Vergeet niet: ook met mondmasker op moet je nog 1,5 meter afstand bewaren!


Hoe moet je een mondkapje dragen?
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en weggooit.
Hieronder lees je hoe je dat doet.

Stap 1: Reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je het mondkapje opdoet.
Stap 2: Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond én je neus bedekt en zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht.
Stap 3: Raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen. Doe je dit wel, reinig dan je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
Stap 4: Vervang het mondkapje door een nieuw exemplaar zodra het vochtig is. Gebruik mondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw.
Stap 5: Doe het masker af door middel van de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje niet aan. Doe het masker in een plastic zakje. een wegwerpmasker kan meteen weggegooid worden in de afvalbak. Reinig daarna je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.

Hoe vaak kun je een wegwerp-mondkapje gebruiken?
Wegwerp-mondkapjes kun je maar één keer gebruiken. Je kunt deze mondkapjes ongeveer drie uur dragen. Daarna moet je ze weggooien. Mondkapjes mogen bij het restafval. Naast wegwerp-mondkapjes bestaan er herbruikbare mondkapjes. Deze mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op tenminste 60 graden. Gebruik geen wasverzachter.

Wat is de buitenkant van een wegwerp- mondkapje?
Misschien vraag je je af: wat is nu eigenlijk de binnen- en de buitenkant van een mondkapje? Geen zorgen, je bent niet de enige die zich dat afvraagt! Voor wegwerp mondkapjes met een witte en blauwe zijde geldt: de witte zijde is de binnenkant, de blauwe zijde is de buitenkant.

Tussendoor masker afzetten?
Als je tussendoor je masker af wilt zetten om koffie of thee te drinken of iets te eten doe het dan als volgt:

 • Ga ergens zitten en blijf zitten.
 • Stop je vingers in de touwtjes of elastiekjes en doe het kapje af.
 • Pak het masker bij slechts twee puntjes vast om dubbel te vouwen, raak het gedeelte dat over je mond en neus komt niet aan.
 • Doe het mondmasker in een plastic zakje en leg het neer.
 • Als je het mondmasker weer op gaat zetten pak wederom alleen maar de puntjes beet en daarna alleen de touwtjes-elastiekjes.
 • En zorg ervoor dat de juist kant weer de buitenkant is van het mondmasker.

Download hier een document over het maken van mondkapjes: Notitie niet-medisch mond-neusmasker