Vervanging voor yoga

Onze yogadocente Irene Bosnak neemt een tijd pauze om uit te rusten. Tot die tijd zullen de yogalessen vervangen worden.
In september zal dat vooral door Sabine Riswick worden gedaan. Een tweetal lessen wordt vervangen door Madeleine Cox die in het verleden vaker vervangen heeft. Hoe het in oktober zal gaan zullen we in de loop van september bepalen.

Sabine Riswick
Sabine Riswick is de overbuurvrouw van Ons Raadhuis. Aan het begin van de lockdown in maart 2020 opende ze de deuren van haar yogaschool Room4yoga op Emmastraat 33. Dat was een hele lastige start. Zij en haar collega’s hielden de school overeind door bijvoorbeeld lessen in de tuin van de pastorie te geven. Inmiddels kunnen er lessen binnen gegeven worden maar wijken zij en haar collega’s nog graag uit naar de tuin.

Sabine zegt over zichzelf: zo’n 10 jaar geleden kwam ik tijdens een burn out in aanraking met yoga. Vanaf het eerste moment voelde ik dat yoga bij me past en mij zoveel aan rust en bewustwording en energie brengt. Mijn eerste korte teachertraining volgde ik 8 jaar geleden waarnaar er meer volgden. In de loop der jaren ben ik me steeds meer gaan verdiepen in het yogapad en de achterliggende filosofie. In mijn lessen komen meerdere delen van het achtvoudig yogapad aan bod ,de focus ligt echter vooral op de adembeheersing en de houdingen. LESSEN: Poweryoga, Hatha Yoga , Flow ,Vinyasa, Yin yoga en Yoga Nidra.

Sabine Riswick

Madeleine Cox

Madeleine Cox kwam voor het eerst in aanraking met yoga toen zij 18 jaar was. Zij volgde les bij mevr. Noach op het Burgemeestersplein, in die tijd nog het enige yogacentrum in Arnhem. Later volgden ook andere yogaleraren, waaronder Michiel van Neervoort van Anna Yoga in Arnhem, waar zij sinds 2014 Senioren yoga lessen geeft.

Ieder lichaam is anders en heeft zijn eigen beperkingen en mogelijkheden, we gaan hier respectvol mee om. Tijdens de yogales doen we eenvoudige , maar heel effectieve bewegingen en houdingen. Yoga is niet prestatiegericht, het gaat om de ervaring.

De adem is de essentie, een schakel tussen lichaam en geest. De bewegingen zijn afgestemd op het ritme van de adem. De manier waarop wij ademen, is een graadmeter voor onze lichamelijke en/of psychische toestand.

En uiteindelijk ontdek je, dat yoga je in contact brengt met degene die je in wezen bent, onveranderlijk, niet gebonden aan leeftijd. Je ervaart een diep gevoel van rust en harmonie in jezelf, het brengt je naar de stilte.

Ze heeft verder onder andere chineng chi kung, tai chi , en zenmeditatie beoefend. Tot ze merkte dat ze de yoga ging missen als ze die niet meer beoefende. Ongeveer 10 jaar geleden in een stress volle periode heeft zij de draad weer helemaal opgepakt. Yoga brengt haar waar ze zijn wil , bij zichzelf , aanwezig in het moment van stilte.
Omdat zij de ervaring van yoga beoefening verder wilde verdiepen volgde ze de vierjarige yoga opleiding bij de Stichting Yoga en Vedanta in Doorn. Zij heeft deze opleiding in 2016 afgerond.

Madeleien: ‘Voor mij is yoga een wijze van hoe je in het leven staat en dit wil ik graag delen met anderen’.

Madeleine Cox