Denkgesprek maandag 6 februari 15.00 – 16.30 uur

Thema: Vrijheid in gebondenheid
Vrijheid: Een ingewikkeld en ook beladen begrip, wat in het dagelijkse leven soms wat losjes gehanteerd wordt.We kunnen onderscheid maken tussen materiële vrijheid en formele vrijheid. De formele vrijheid is de vrijheid tot het willen van iets, losstaand van het verwezenlijken van dat iets.
De materiële vrijheid is de vrijheid om iets te kunnen of te doen of te laten.
De meeste definities van vrijheid gaan alleen over de laatste vorm. De formele vorm is echter noodzakelijk. Om het wat ingewikkeld te zeggen: Formele vrijheid is een essentiële eigenschap voor mensen, materiële een accidentele.Ook kan je een onderscheid maken tussen “vrij van…..” en “vrij om…..”.
In het dagelijkse leven wordt het begrip “vrijheid” veel losser gebruikt, namelijk het idee dat je pas echt vrij bent als je alles mag doen of laten. Dat kun jij als individu best zo vinden, maar dan zou je volgens Immanuel Kant als algemene leefregel dat ook aan alle anderen moeten toestaan. En dan gaat het maatschappelijk wringen! En dan komt het begrip “vrijheid in gebondenheid” om de hoek zetten.
En dat begrip nu gaan we onderzoeken! Aan de deelnemers wordt gevraagd om voorbeelden te geven waarin die begrensde vrijheid aan de orde kwam.

Leden 3,70 euro, niet-leden 5,- euro