Film ‘Sans toit, ni loi’

Film ‘Sans toit, ni loi’

Agnes Varda

Deze film is het lyrische requiem van regiseusse Agnes Varda voor Mona, een jonge zwerfster, van wie het doodgevroren lijk wordt teruggevonden. De laatste maanden uit het leven van de jonge vrouw komen tot leven door de herinneringen van de mensen die zij kort ontmoette en het effect dat zij op hen had.
Varda verklaart helemaal niets over Mona, die fungeert als een weinig flatterende spiegel voor andermans dwaasheden, vooroordelen en angsten.

De film intrigeert. Waarom koos Mona voor dit bestaan? Wat waren haar beweegredenen? Ook de mensen die haar ontmoet hebben gissen daar naar en kunnen het op geen enkele wijze verklaren. Varda heeft over de keuze voor eenzaamheid een sublieme film gemaakt en heeft elke vorm van tranentrekkerij vakkundig vermeden. Ze kiest geen partij, (ver)oordeelt niet en laat de keuze aan de kijker. Een indringend, bijna documentair, portret en een fraai meesterwerk. De film won in 1985 de Gouden Leeuw in Venetië en heeft sindsdien nog niets aan zeggingskracht ingeboet.

Dis is een film in de serie ‘De film van Ton’. De film wordt voorafgegaan door een inleiding van Ton Langelaan.

Datum

16 okt 2019
Expired!

Tijd

14:00 - 15:30

Kosten

1 strip / € 3,30
Categorie