Denkgesprek 2 september

Thema: Rechtvaardigheid

Aristoteles schreef in zijn Ethica Nicomachea over de vier kardinale of hoofd-deugden:
Matigheid, Moed, Voorzichtigheid en als belangrijkste Rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid is juist en eerlijk handelen naar de situatie. Volgens Aristoteles is dit de deugd waarbij men ieder het zijne/hare geeft.

Dit begrip uit de ethiek, het recht en de politieke filosofie was bij de Grieken en in de Katholieke kerk vooral een morele deugd. Bij de Romeinen werd het ook de grondslag van het recht. In latere politieke theorieën werd rechtvaardigheid niet meer als persoonlijke levenshouding, maar als abstract grondbeginsel voor het politieke stelsel gezien.

Het begrip Rechtvaardigheid kreeg in de jaren 70 van de vorige eeuw een opleving door het boek A Theory of Justice van de filosoof John Rawls. Hij stelde dat rechtvaardigheid het criterium moet zijn waaraan alle andere doelen en waarden dienen te worden getoetst.

Wij hebben allen wel een gevoel over wat in een bepaalde situatie juist en niet juist handelen of denken is. We gebruiken dan woorden als “eerlijk”, “fair”, “billijk” of ”terecht” (of hun tegendelen) in een gevoelsmatige sfeer.
Het zijn vooral deze begrippen waarover we het willen hebben in ons Denkgesprek.

Het “huiswerk” is: formuleer een vraag of uitspraak waarin dit bij jou een rol speelde.

Maandag 2 september 15.00 tot 16.30 uur.
Deelname 1 strip (€3,80) voor leden, niet-leden €5,10 per persoon.