Ons Raadhuis heeft van de provincie Gelderland een ruim bedrag ontvangen voor het programma Aangenaam Bewegen. Een tiental activiteiten vallen onder dit programma te weten Ki, Tai Chi, Yoga, Bewegen Maar, Wandelen, Line Dance 55+, Dance fit, ballet-fitness en Zumba.
Willem Ouwehand is vrijwilliger in Ons Raadhuis. Zo’n vrijwilliger met een gouden randje. Sinds het begin van het ontstaan van Ons Raadhuis (maart 2016) geeft Willem twee keer per week de lessen ‘Bewegen maar’.
Willem is al enige jaren gepensioneerd en was in zijn werkzame leven fysiotherapeut in Lichtenvoorde. Zijn specialiteit was het behandelen en begeleiden van sporters en ouderen. Zijn belangstelling voor de oudere jongeren (zoals hij zijn deelnemers altijd noemt) bleef en hij reageerde dan ook meteen op de oproep van specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet om te komen helpen bij de opbouw van Ons Raadhuis.
De lessen die Willem geeft zijn opgebouwd volgens een vast stramien: zittend, staand, lopend en soms liggend. De deelnemers beginnen met een heuse warming-up met muziek. Dan het onbelast bewegen van de gewrichten, zoals het draaien met schouders, enkels, armen en benen. Daarna volgen de balans- en coördinatie-oefeningen. Een leuke oefening (ook om thuis te doen) is om achter een stoel te gaan staan, de stoel los te laten en een paar keer een bal / appel e.d. op te gooien en te vangen. Daarna, en dit is het lastige deel, doen de deelnemers dezelfde oefening met de ogen dicht. Willem: “na een paar keer oefenen lukt dit bij de meeste mensen en dat is zo geweldig! Het is namelijk geen makkelijke oefening”.
Ook aan conditie en spieropbouw wordt tijdens de lessen gewerkt. De oefeningen variëren van op de tenen staan / lopen, opstaan zonder steun, knieën strekken tot oefeningen met een elastische band, die wordt gebruikt om de verschillende spiergroepen te trainen.
Een belangrijk onderdeel, waar de ‘oudere jongeren’ veel aan hebben in het dagelijks leven, zijn de stabalans- en loopbalans oefeningen (voorkomen van vallen). Willem creëert o.a. met matten, met daaronder ‘obstakels’, een ongelijk trottoir of weg. En daar moeten de deelnemers overheen lopen. Een andere variant is dat er tussen de matten een heel smal pad is gemaakt waar je overheen moet lopen.
Door zijn uitstraling en warmte weet Willem iedere keer de lessen weer tot een feest te maken. Willem vindt altijd de juiste mix tussen de serieuze oefeningen en veel lachen. De oefening, die altijd veel hilariteit oplevert, is de oefening waarbij alle deelnemers hun bril moeten inleveren, daarna in een rij tegenover elkaar gaan zitten en vervolgens een grote bal moeten doorgeven / gooien van begin tot eind van de rij v.v.. Plezier verzekerd!
Aan de lessen die Willem verzorgt, kan eigenlijk iedereen meedoen. Het maakt niet uit of deelnemers wat slechter zien, fysieke beperkingen hebben of (beginnend) dement zijn. Willem: “ik vind de lessen zo heerlijk om te doen omdat de mensen elkaar steunen en helpen. Als iemand een oefening niet aandurft en toch doet krijgt hij of zij spontaan applaus. Of ze nu arm of rijk zijn, of mentale, fysieke of cognitieve problemen hebben. Ze komen allemaal naar de les en helpen elkaar en lachen heel wat af. Daarnaast zie je vooruitgang als mensen een periode elke week komen. Je ziet dat ze handiger en zekerder worden in bewegingen. Dat is natuurlijk geweldig”.
De lessen ‘Bewegen maar’ worden iedere week gegeven in Ons Raadhuis op dinsdagmorgen en vrijdagmiddag. Als het mooi weer is, vinden de lessen in de tuin plaats. Omdat de belangstelling voor de lessen zo groot is, zijn wij op zoek naar een vrijwilliger (liefst met ervaring met bewegen voor ouderen) die deze lessen ook zou kunnen verzorgen. Meer informatie over de lessen en over Ons Raadhuis is te vinden op onsraadhuis.com. Aanmelden als vrijwilliger kan via info@onsraadhuis.com