Dichter op de koffie

Op 6 december is in Ons Raadhuis de bundel ‘Dichter op de koffie’ gepresenteerd. Een boekje vol met gedichten van ouderen. Met het project Dichter op de koffie bracht Hanneke Beld van Stichting Vleugelmoer bij Ons Raadhuis een tiental ouderen bij elkaar om samen poëzie te lezen en te schrijven. Acht van de tien dichters droegen uit eigen werk voor. Gedichten komen altijd goed over als ze door de dichter zelf worden voorgedragen. Het boekje is nu voor 5 euro te koop bij stichting Vleugelmoer (www.vleugelmoer.nl).

Ouderen hebben veel te vertellen, maar weten niet altijd hoe en aan wie. Het project Dichter op de koffie biedt ouderen een medium en een podium om inzichten, ervaringen en wijsheden te delen via het samen schrijven. Doelen zijn mensen op een creatieve manier met elkaar in contact brengen en het leren kennen en benutten van poëzie als expressiemiddel.

De bundel ‘Dichter op de koffie’ bestaat uit twee delen die samen de kracht van poëzie laten zien. In het eerste deel staan de gedichten die in 2018 – 2019 zijn geoogst in de loop van het project Dichter op de koffie door Stichting Vleugelmoer in ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Velp. In deze steden schreven ouderen over hun kijk op het leven, hun herinneringen, gevoelens, gedachten en inzichten. De deelnemers wisselden hun gedichten uit in de cursusgroep en deelden ze later met een groter publiek. In Velp door een raamexpositie bij winkeliers in Velp.
Het tweede deel van de bundel is het essay ‘Poëzie vitaliseert’. Dit laat zien hoe poëzie werkt en hoe het komt dat het project Dichter op de koffie levensvreugde, contact, gezondheid en meelevendheid bevordert.