Schrijfproject Ooggetuigen

Nu iedereen noodgedwongen veel thuis zit en de dagelijkse activiteiten buiten de deur zijn stilgelegd is er veel tijd om na te denken. Herinneringen komen boven, daar kunnen we iets mee doen. We gaan korte autobiografische verhalen schrijven (500 woorden). Korte verhalen uit je eigen leven die illustratief zijn voor de maatschappij en de historische ontwikkelingen die gekoppeld kunnen worden aan de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Met die verhalen gaan we daarna (in betere tijden) bijeenkomsten organiseren met scholieren en daarbij ook hun verhalen opschrijven.

Deel 1 digitaal (7 bijeenkomsten via zoom of mail)
In de maanden april, mei en juni kunnen we het eerste deel van het project digitaal gaan uitvoeren. Dit kan meteen een welkome afleiding zijn van de dagelijkse Corona-isolatie.
We gaan aan de hand van opdrachten verhalen schrijven over onderwerpen als: je eerste baantje, de generatiekloof met je ouders, je plek in de samenleving, de reis van je dromen, politieke interesse. Door middel van verschillende schrijfmethoden worden de deelnemers gestimuleerd om hun verhalen zo aansprekend mogelijk op papier te zetten. Er is tijd voor feedback en herschrijven.

Praktisch wil ik om te beginnen 7 schrijfbijeenkomsten inplannen om via de mail en de telefoon of liever nog via zoom schrijfbijeenkomsten te kunnen houden. Er kunnen 15 deelnemers meedoen. Nodig gerust nog iemand uit waarvan je denkt dat ie het leuk zou vinden.

We beginnen donderdagmiddag 23 april van 15.00 tot 16.30 uur. Dan mail ik de eerste oefeningen. Mail terug wat je geschreven hebt.
Wie op Zoom kan komen gebruikt dat, anderen volgen via de mail. Zo kunnen we er tegelijk aan werken en betrokken zijn bij elkaar.
Naderhand mailen we elkaar de teksten. Via zoom kunnen we ook voorlezen.

Deel 2 (5 bijeenkomsten)
Zodra het mogelijk is, nemen we de verhalen mee naar school. We plannen een aantal lessen met scholieren waarbij de ouderen een verhaal van henzelf in groepjes delen. Daarna gaan zij zelf de scholieren vragen stellen over een thema uit het project en hun verhaal op papier zetten. Uiteindelijk worden de mooiste verhalen gebundeld in een boekje.

Wil je meedoen, mail dan naar info@vleugelmoer.nl

Hanneke Beld

http://www.vleugelmoer.nl

Stichting Vleugelmoer geeft verhalen vleugels