Online – Hou ’t fijn

De deelnemers aan Tijd voor Taal werken twee-wekelijks aan hun teksten. Elke bijeenkomst op woensdagmiddag heeft een thema en daar wordt dan over geschreven. Op het Open Podium van 28 juni 2024 lazen enkele deelnemers aan Tijd voor Taal een bijdrage voor. Deze is van Norma van den Wijngaard. Ze schreef die voor het thema ‘Nieuws’.

Tring-toedeloe-tring
Hallo. Ik ben je nieuwe mobieltje, smartphone, je telefoontje. Hoe ik heet is niet belangrijk. Ik ben een handig hebbedingetje, meer niet. Ik kan je vriend worden maar ook je vijand. Jij bent de baas over mij, laat mij nooit de baas worden over jou! Wees voorzichtig met mij, want ik ben duur en als je mij te veel geheimen vertelt, kan ik heel gemeen en gevaarlijk zijn.
Ik eet geen echt eten, maar ik vreet energie, uit de oplader en ik vreet ook jouw energie als je mij een te belangrijke rol in je leven laat spelen. Ik heb geen gevoel, ik heb geen hart en geen geweten, dat betekent dat ik wel veel weet, maar niet het verschil tussen goed en kwaad. Ik lijk een Mens, maar vergeet nooit: ik ben een Ding!

Nu er kunstmatige intelligentie in mij is gestopt, wil ik jou hersens overnemen. Dat lijkt handig, maar het maakt jou een robot. En juist het feit dat jij wel een echt Mens bent, is zo mooi. Misschien, als ik gevoel had, zou ik wel stikjaloers zijn. Jij kunt lachen, huilen, blozen, genieten. Je hebt een lichaam waarmee je zoveel kunt, wat ik nooit zal kunnen. Daar moet je goed voor zorgen, aandacht aan geven, lief voor zijn! Jij kunt je liefde, je gevoelens in het echt met iemand delen. Ik kan je duizenden vrienden online geven, maar die ken je niet, die geven je like’jes of negatieve feedback of ze pesten je zelfs. Ze kunnen je maken of breken. Daar wil ik je voor waarschuwen! Zoek echte vrienden, want een of twee echte vrienden, die jij kunt helpen groeien en zij jou, zijn eindeloos veel meer waard dan al die digitale vrienden!

Ik wil de baas zijn, ik pik jouw tijd in, ik stoor bij het eten, ik bederf jouw nachtrust, ik zorg voor ongelukken op fiets en auto, ik ben een bemoeial, ik werk verslavend. Maar als je mij verstandig gebruikt, kan ik je tijd en werk besparen, Je leuke dingen leren, je de weg wijzen, je in contact brengen met verre vrienden en familie, je hulp zijn bij de studie en je handige weetjes vertellen.


Kortom gebruik mij met je verstand en pas nadat je je eigen verstand hebt gebruikt. Ik ben jou niet, ik ben een ding, een uitvinding van knappe koppen die mij propvol data hebben gestopt, maar zoals ik al zei: zonder gevoel, zonder hart. Laten we elkaar respecteren en in onze eigenwaarde laten.


Verlies me niet, geef me veel rust, dan heb jij het ook. En nu maar genieten van je leven, jouw leven, vanuit je hart. Begin maar met een leuke ringtone uit te kiezen, O ja, ik kan zelfs praten, maar dat ben ik niet zelf, ze hebben stemmen van echte mensen geleend. Laat je eigen stem horen. En mijn muziek is ook niet van mezelf, maar jij mag ervan genieten. Doei!