Filmclub

Van gebroken dromen naar oneindigheid

Hoe graag we het ook zouden willen, we vertonen op dit moment geen films in Ons Raadhuis. We hebben Ton Langelaan gevraagd of hij een oplossing voor thuis wilde bedenken.  En ook al vindt hij dat cinema alleen maar cinema is als je met elkaar in een zaal in het donker een film bekijkt, hij heeft speciaal voor het publiek van Ons Raadhuis een prachtig programma samengesteld. Helaas laat youtube vertoning van deze door hem samengesteld film niet toe. We weten niet waarom. We krijgen geen informatie van het ‘algoritme’.

Ton had een film samengesteld van drie uur. In dit programma ‘Van gebroken dromen naar oneindigheid’ staat de mensheid centraal. De opkomst en de ondergang wel te verstaan. Dat doet hij door eerst een film te laten zien over grottekeningen, het begin van de ‘beschaving’. En daarna een interessante documentaire over kernenergie. Over de mogelijkheden van kernenergie, de steeds meer gehoorde mening dat deze vorm van energieopwekking nodig is om het verdrag van Parijs te halen en de problemen die we dan op moeten lossen.
De overeenkomst tussen beide documentaires is dat ze zich afspelen in de grond.

Beide films worden door Ton ingeleid. En Ton heeft wat opnames geplaatst van andere films van Werner Herzog die laten zien wat voor een rauwe cineast hij was. Bijvoorbeeld omdat hij zijn acteurs regelmatig blootstelde aan levensgevaar. Denk aan de film FitzCarraldo waarin hij mensen een stoomboot over een berg laat trekken.
De twee films die Ton heeft geselecteerd staan op Youtube. Ze zijn zeer de moeite waard om te bekijken.

‘Cave of forgotten dreams’, documentaire van Werner Herzog uit 2013 over de grotten van Chauvet, 1 uur 40 minuten, Engels gesproken en Nederlands ondertiteld.
Klik hier om een trailer te bekijken. Als je de film wilt zien moet je die kopen of huren.

‘Into Eternity’, een Deense documentaire uit 2010 van Michael Madsen, 1uur 20 minuten,  Engels en  Scandinavisch gesproken, Engels ondertiteld.
Klik hier om de film te bekijken.